Cikk felolvasása

Vajon van e olyan hogy romlott liquid? Illetve az a téma is előjött (ismét), hogy vajon meddíg áll el egy aroma? Meg ugye a megfelelő tárolás. Sok kérdést felvetnek a liquid alkotóelemei. Bár ez is le lett írva sokszor, de nem ilyen komplex módon. Na de akkor ismételjünk, hisz az a tudás atyja…

Az otthon készült liquid 3 fő alkotóelemből áll, propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG) és aroma.

A PG és a VG egyaránt maximum 2 évig áll el, ez függ a nikotinerősségtől is. Minél erősebb alapot használunk, annál jobban kell rá vigyázni, ugyanis a magas nikotin gyorsan bomlik, akár egy nap alatt is meghalaszthatjuk liquidünket ha mondjuk, nyáron kinn felejtjük valami napos helyen. Ha alacsony nikotintartalommal operálunk az is megbomlik csak lassabban. Úgy áll el a nikotinos alaplevünk 2 évig ha, amint megkapjuk berakjuk egy hűs és árnyékos helyre. Akár a hűtő is megfelel, hisz a természetes fény tud csupán kárt tenni benne, a mesterséges fény nem. Gondolj bele, egész nap világít a lámpa a szobádban, mégsem lesz trópusi hőség. Pont ezért nem árt neki a mesterséges fény. Napfény hatására viszont el kezd bomlani a nikotin a liquidben és alapban egyaránt.

A nikotinmentes nem ilyen érzékeny, de tudomásunk szerint az is csak 2 évig áll el és képes egy cseppet beszürkülni ha romlott. Amelyik alap romlott annak fura szaga van, sokan úgy fogalmaztak, hogy „egérszagú”. A nikotinos alap pedig barnul, ha bomlik benne a nikotin, és a szaga is csípős lesz, de sokan úgy jellemezték, hogy „vegyszerszagú”. Egyre barnább lesz, az erősség gyengülésével jár. Így hát mindenki tegye hűs, fényvédett helyre az alapját!

Az aromával egyszerűbb a dolog. Bár 2 éves lejárattal látják el a gyárban, de a 2 éven felül még 5-6 évig lazán elvan kb. bárhol. Azért az aroma sem szereti, ha tűzi a nap, a PG tartalma miatt, de az tény, ha egy aromát leteszel egy polcra, amire néha rásüt a nap, az 5 év múlva is ugyan úgy használható. Csak sajna a törvény kötelezi a gyártókat, hogy egy belátható időn belüli lejárati dátummal lássák el a flaskákat.

Viszont ha már összekevertük az alapot az aromával az már közel sem 2 évig áll el.

Ez is sok mindentől függ. Itt is számít a nikotinerősség, és persze hogy hány %-ra higítottuk az arománkat. Ami pedig ízlés kérdése. Én pl. mindent 10%-ra higítok, így maximum fél évig el szokott állni. El lenne akár egy évig is, csak az idő múlásával gyengül az erőssége. A másik fele meg, hogy meg sem éli szegény az egy évet, hisz Te is tudod, ha szívjuk, fogy! Célszerű színes flaskákban tárolni a bekevert liquideket, hogy az védve legyen a fénytől. De ez nem jelenti azt, hogy nem bomlik meg amiatt ha tűzi a nap és felmelegszik. A tankunkban is ugyanez a helyzet, mikor porlasztunk meleg éri a benne lévő liquidet, az is besötétedik napokon belül. Ez az oxidáció.

Borítókép: chemnovatic.com

Kategória: Tudástár

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content