Cikk felolvasása

Mi emberek nagyon sok mindenre tudunk vigyázni. Akkor miért van az, hogy az egészségünkre viszont nem? Ugyebár van nekünk a ❤️ Jobban vagyok! elnevezésű kezdeményezésünk. Amiben leírtak az emberek, hogy milyen pozitív egészségügyi változást okozott nekik az elektromos cigarettára való átállás. Na de mi van azokkal, akiknek nincs, vagy nem volt gondjuk a dohányzással? Nekik vajon nem is lehet bajuk tőle sosem? Aki úgy véli, dohányos létére, hogy Ő bizony makkegészséges. Sajnálom, de téved! Van egy igazán sunyi dolog, ami miatt a dohányos nem most fog majd kétségbe esni, hanem talán majd csak hosszú évek múlva. Ez a sunyiság nem más, mint a magas vérnyomás. Ami bizony minden dohányost elér, ha nem tesz még időben valamit ellene! Erre is, és sok más EÜ problémára javulást hozhat az e-cigi!

Az emberi szervezet alapvető működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vérkeringés, hiszen a vér szállítja a test különböző részeire az oxigént, a tápanyagokat, a hormonokat, és minden más anyagot. Emellett elszállítja az anyagcsere közben létrejött végtermékeket is.

A vérnyomási értékeket általában a nagy artériákban mérik, s a kapott értékek alapján megállapítható, hogy az adott ember neme, kora és fizikai állapota szerint megfelelő-e a vérnyomása, vagy tapasztalható-e valamilyen kóros elváltozás. Az eredmény két szám, a szisztolés, és a diasztolés vérnyomás, higanymiliméterben (Hgmm).

A szisztolés vérnyomás a szív pumpálásakor megmérhető érték. A diasztolés pedig a két szívverés közötti.

Fotó: hazipatika.com

A jelenlegi álláspont szerint a 120/80 alatti vérnyomási érték az egészséges, de 140/90-ig még nem tekintik kórosnak a változást. És itt van egy kis csavar! Mivel Magyarországon népbetegségnek számít a magas vérnyomás ezért a rizikófaktorokat is kitolták az orvosok! Ami azért nem helyes mert én, akinek 100/70 a vérnyomása, az egyszer csak felugrik 130/90-re azt fogják mondani, hogy „Oh, nincs baj, ez még nem kóros!” Ezért is fontos gyakran és rendszeresen ellenőrizni a vérnyomásunkat. Így könnyen, még idejében elcsíphetünk egy magas vérnyomás okozta betegséget, ami lehet szívelégtelenség, agyi érkatasztrófa, vagy egyéb vérellátási zavarok.

És csak, hogy tudd, nincs olyan, hogy egészséges dohányos. Esetleg tünetmentes. A magas vérnyomást érintő szervek a szív, erek, központi idegrendszer, a jó vérellátást igénylő szervek, amik az agy, szív, vese, és a szem. Az agyi katasztrófa lehet agyvérzés, agyérgörcs, vérrögképződés az agyi erekben . A vérrög az agyban pedig trombotikus stroke-ot eredményez.

Ha olyanokat tapasztalsz mint :

 • féloldali érzékkiesés, bénulás, zsibbadás,
 • nyelési nehézség,
 • beszédzavar,
 • zavartság,
 • fejfájás, szédülés,
 • látászavar (homyályos látástól, a kettőslátáson át egészen a vakulásig minden előfordulhat átmenetileg)

Akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A feljebb említett értékek komoly élettani problémákat jelezhetnek, így nagyon fontos, hogy a vérnyomás mérése a megfelelő módon történjen. A vérnyomás elvégzése előtti egy órában a vizsgált személynek már nem szabad dohányozni, vagy olyan ételt vagy italt fogyasztani ami koffeint, alkoholt, teint, vagy taurint tartalmazhat. Ezek az anyagok ugyanis befolyásolják az eredményt.

Kiemelten fontos, hogy a vizsgálati jelentőségű, hivatalos méréseket orvosilag képzett személy végezze. Ő képes ugyanis felismerni az olyan hibákat, melyek a vérnyomási értékek torzítását okozhatják. Ilyen lehet például, ha túl vastag a kar, vagy a kar nem volt ellazítva a mérés során. Ha vérnyomás ingadozást tapasztal valaki, azonnal lássa orvos!

A súlyos szív- és érrendszeri betegségek hátterében 80-90%-ban a magas vérnyomás áll, ezért is szokták a magas vérnyomást „néma gyilkos” elnevezéssel illetni.

Hipertónia betegségről akkor beszélhetünk, ha az orvosi rendelőben, nyugalmi állapotban, három különböző alkalommal, legalább egyhetes időközzel mért vérnyomás értékének átlaga eléri, vagy meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, vagy 90 Hgmm diasztolés értéket. A diagnózis felállításához azért van szükség többszöri mérésre, mert a vérnyomásértékek spontán módon, jelentősen ingadozhatnak. Otthoni vérnyomásmérés esetén már a 135/85 Hgmm-es érték is magasnak számít. Minél alacsonyabb a vérnyomás, annál kisebb a veszélye a szív- és érrendszeri szövődmények későbbi kialakulásának. Ezért az orvosi gyakorlatban nem önmagában a vérnyomás csökkentése, hanem a teljes kardiovaszkuláris kockázat mérséklése a cél. A kezelőorvos mindezt szem előtt tartva állapítja meg az elérni kívánt vérnyomás célértéket. Figyelembe veszi továbbá azt is, hogy bizonyos rizikót jelentő állapotokban (például cukor, szív, vagy vesebetegség esetén) eleve alacsonyabb vérnyomásérték elérésére van szükség. A kivizsgálás során az orvos feltérképezi, hogy betegénél kialakult-e már érrendszeri károsodás, és felderíti, hogy a háttérben fennáll-e esetleg olyan kóros elváltozás (például pajzsmirigy, vagy vesebetegség) amely a magas vérnyomást okozhatja.

Gyakran előfordul, hogy az orvosi rendelőben mért vérnyomásérték magasnak bizonyul olyan személyeknél is, akiknek a rendelőn kívül teljesen normális a vérnyomásuk. Ezt a jelenséget „fehérköpeny” hatásnak nevezzük. Éppen ezért, annak tisztázására, hogy vérnyomásunk csak az orvos láttán emelkedik meg, vagy a rendelő falain túl is, érdemes otthoni körülmények között is megmérni a vérnyomásunkat.

Az otthoni vérnyomásmérés szabályai:  

 • Mindig azonos időpontban (a nap azonos órájában) mérjen!
 • A mérést megelőző egy órán belül ne dohányozzon, és ne kávézzon!
 • A mérés előtt két-három percig üljön nyugodtan!
 • Ne mérjen vérnyomást erős vizelési kényszer esetén!
 • A mérés előtt olvassa el a vérnyomásmérő használati utasítását!
 • A mérés alatt a mandzsetta a szív magasságában legyen!
 • A mérés alatt ne mozogjon!
 • A mérés alatt ne beszéljen!
 • Két mérés között legalább egy percet várjon!
 • A mért értékeket írja be a vérnyomásmérő naplóba!
 • Rendszeresen mérje vérnyomását!

A digitális vérnyomásmérők mandzsettáját előírásszerűen, a szív magasságában kell elhelyezni. A mérést lehetőleg ülő helyzetben, hátunkat megtámasztva, ellazított izomzattal végezzük, miközben a karunk legyen mindig a szív magasságában megtámasztva, a könyök enyhén behajlítva, a lábak ne legyenek keresztezve. A két karon mért vérnyomásérték között lehet különbség, de az nem haladhatja meg a 10-15 Hgmm-t. Az egyes napszakokban mért vérnyomásértékek között jelentős különbség lehet.

A só fogyasztás mérséklésével akár 2-8 Hgmm-es vérnyomáscsökkenést érhetünk el. A rendszeres fizikai aktivitás további 4-10 Hgmm vérnyomáscsökkenést eredményezhet. Nem árt tudni, hogy a préseléssel járó, statikus erősportok (például súlyemelés, body-building) emelik a vérnyomást. A sportolás megkezdése előtt mindenképpen célszerű konzultálni a kezelőorvossal, aki az egyén terhelhetőségének ismeretében személyre szabott tanácsokat fog adni. 

Mi történik ha valaki leteszi a cigarettát?

 • 20 perc múlva mérséklődik a vérnyomása és a pulzusszáma
 • 8 óra múlva a vérben az oxigénszint közel rendeződik
 • 4-12 hét múlva javul a vérkeringése
 • 1 év múlva a szívinfarktus kockázata a korábbi felére csökken
 • 5 év múlva a szívinfarktus kockázata eléri a nemdohányzókét

20 perc! Kicsit vicces, nem? Elnyomod a cigidet, 20 perc múlva helyreállna a szervezeted, de addigra ismét rágyújtasz! Ebből az ördögi körből iszonyatosan nehéz kilépni!

Dr. Székács Béla a SOTE II. sz. Belgyógyászati Klinika orvosa már korábban publikált egy ilyen tanulmányt, a három leginkább előforduló rizikófaktor vérnyomásra gyakorolt hatásairól szól, a dohányzás, dohányzás és kávéfogyaztás, és dohányzás és alkoholfogyasztás.

A tanulmány összegzése szerint  : „Főleg a fiatal, fokozott adrenerg reaktivitású enyhe hipertóniás betegek közül a dohányzók, és még inkább a dohányzók + kávét naponta többször is fogyasztók további vérnyomás-emelkedésre predesztináltak. Hasonló a helyzet azokkal, akik a cigarettázás mellett rendszeresen alkoholt is fogyasztanak. E változások jelentőségét jól aláhúzza az a tény, hogy több tanulmány is igazolta: már napi 2-3 Hgmm-es átlagos szisztolés vérnyomás-emelkedés határozottan megnöveli hosszabb távon a szív-érrendszeri rizikót, azaz az érfüggő szív- és agykárosodások kialakulásának veszélyét.”

A dohányzás hosszú távú károsító mechanizmusai csak lassan, évek, sőt évtizedek múltán jelentkeznek. A cigarettázás szinte minden szervünkre káros hatással van, és számos betegség kialakulásában is rizikót jelent, így például a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezőjeként tartjuk számon. Mindenki maga dönt, de mi azt javasoljuk, térjen át e-cigire, vagy szokjon le!

A tanulmányt bővebben itt olvashatod!

Borítókép: pathway.com

Kategória: Tudástár

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content