Cikk felolvasása

Van itt azért még pár dolog, ami bosszúságot okozhat. Szeretném leírni, hogy esetleg meg tudd előzni a „baleseteket”. Nagyon bosszantó tud lenni, mikor rászorul a tank a modra, összeszorul a tankod, vagy friss tekerésnél kifolyik a tartály fele. Ez a cikk a Hogyan légy profi kezdő folytatása. Nem szeretnék minden poént lelőni! Azt szeretném, ha magatoktól is rájönnétek dolgokra. Az igazán örömteli érzés. De vannak olyan gondok amikre a profik, illetve a sokat látott vaperek és vaperinák is azt mondják, jobb ha számítasz rá!

Az első amit szeretnék elmondani, tisztázni, elhessegetni… Ami szerintem a legfontosabb amit meg kell jegyezned akár kezdő, haladó, vagy profi szinten űzöd a a vapelést.

Sem a modok, sem a tankok NEM minősülnek tartós fogyasztási cikknek!

Egy átlagos minőségű mod nagyjából 1-2 év után kezd el rosszalkodni, de álltalában 1 év az amit még lazán ki tud szolgálni, aztán jönnek a bajok. Itt természetesen az elektronikára, kijelzőre, gombokra, csatlakozókra gondolok. Ne ijedj meg! Ez normális! Csak gondolj bele… Hozzányúlsz koszos kézzel, bedobod a táskába, elteszed a zsebedbe, beteszed a kesztyűtartóba, heti 1x összepisili magát rajta a tankod, kiviszed a kánikulába, esetleg elviszed tengerpartra ahol nem csak a víz sós, de a levegő is, itthon a Balaton parton gőzölgetsz magas páratartalom mellett. Belemászik akarva-akaratlanul is a kosz, a szöszmösz (imádom ezt a szót), a zsír, a liquid, párásodik, és vagy kiszárad használat közben vagy nem. Ez kérlek egy mod élete! De mint mondtam, ez normális! És bár nem tartós fogyasztási cikk, de fogyasztási cikk. Arra való, hogy használd!

Ki lehet tolni azt az 1-2 évet akár 2-4 évre is, de akkor nem nagyon vitted el otthonról sehova. Az otthonod az a hely, ahol kevés atrocitás érheti szegény modot. A másik dolog, amivel szintén kitolhatod a modod élettartamát az, ha több van belőle. Még a 2db sem biztosíték arra, hogy nem egyszerre, vagy egymás után fogják beadni az unalmast. Nem akarom megmondani hány modot vegyél, félre ne értsd. Csak a több jobb. Szerintem…

A minőségi modok olyan 25-30.000 forinttól indulnak. Nem rossz beruházás mondjuk egy Lost Vape, vagy SX mini. Minőségibb anyaghasználat, minőségibb alkatrészekkel szerelve, alsó hangon 3 év! Ez is egy megoldás, ha hosszú távon gondolkodsz.

A tankra is simán rányomtam a bélyeget! Nem feltétlenül bírják tovább mint a modok! Fránya gravitáció, minden lefelé esik! Van azért pót üveg a dobozban, de az csak egy. Ha összetörted mindkettőt, vagy rendelsz kínából, vagy veszel itthon ha van! (Már nincs, maximum árusoktól.) De ezekből jó betárazni, mert ha a tank kifut, utána a kiegészítőit is kifuttatják. A másik amiből jó ha nem csak egy garnitúra van, azok a tömítések! A menetek közelében lévők könnyen elnyíródhatnak. A klón tankokra különösen igaz. Koppintás, a minőségi anyaghasználatot is csak imitálják némely klóngyártók. Persze nem rosszak a klón cuccok, nekem is van klón tankom jelenleg is, és mindig is volt. Csak a klóngyártóknak kell kicsit utána érdeklődni. Ott van még az is, hogy ha leejted eldeformálódhat.

A klón modok kerülendők! Ott az elektronika ami abszolút lutri! Tégy hozzá még 5.000 forintot, és van egy jó modod! Nem kell attól félned reggel bekapcsol e, tölt e, hazavágja e az akkut, mikor sül meg benne egy chip. És hasonló finomságok.

Ezeket fontosnak találtam leírni. Na de amit az elején említettem, a tank és a mod különös kapcsolatáról…

Légyszi, töltéskor vedd le a modról a tankot! Ennyi a titok, nem több. Meglepődtél? Nem viccelek, figyelj csak… Ha alulról töltöd a tankodat és csak a tartályt tekered le, a deck a modon marad, ahányszor visszacsavarod a modon lévő decket mindig beljebb húzod az 510-en. Ezt elköveted pár alkalommal és össze is gyógyítottad a tankodat a mododdal. A felültöltős tankoknál is előfordulhat ez a jelenség, bár abban az esetben ritkábban. Ha elfogadsz egy tanácsot, felülről való töltéskor fogd meg a tankon az üveget, úgy csavard le, majd vissza a topcap-et. Ha jól csináltad eddig is, akkor a tank le akar tekeredni a modról mikor letekered a topcap-et. Ha ilyet nem tapasztaltál, akkor már eléggé ráhúztad a modra. Ez amúgy piti dolognak tűnhet, de sok bosszúságtól ment meg. Vagy még ott van az a megoldás is, hogy ha rátekerted a tartályt a deckre (ami a modon van), vagy rátekerted a topcap-et, közvetlenül utána tekerd ki a tankot egy picit, és vissza.

A másik bosszantó dolog, ha összeszorul a tankod. Vagy a menetet nem jól kapta el, vagy a menet eleve rossz. Ilyenkor húzz gumikesztyűt. Az tapad a fémre, és üvegre is egyaránt. Adj bele anyait apait és elvileg szét kell jönnie. A másik amit tehetsz, ha cseppentesz az érintett területre egy csepp liquidet, vagy alapot. Az becsordogál ahova kell ezzel síkossá teszi a meneteket, és könnyebben szét fog jönni a tank. Ha azért ragad össze a tankod, mert száraz a tömítés, és az odatapasztja egymáshoz a két részt akkor tedd be a fagyasztóba 1-2 órára. Az összehúzza a tömítéseket, így nem tapad a fém részekhez a tömítés amíg hideg a tank. Tapasztalataim szerint, hiába cseppentenénk ilyenkor a menetes részhez liquidet, a tömítés tömít, így nem jut el a liquid ahhoz a részhez amire rátapadt a gumitömítés. Megelőzni úgy lehet, hogy a gumi ne tapadjon, hogy bekened liquiddel mielött összetekered. Attól az még tömíteni fog.

A harmadik amiról szót ejtettem, az a tank folyás. Ez a modnak sem tesz jót, így jobb ha tudod mi a titok. Ha pl. 2.5mm-es a tekercsed/előretekert coilod átmérője, akkor 5mm széles vattacsíkot kell használnod a bevattázáshoz. Azt ha összepödröd, átfűzöd a tekercseden, majd kipödröd pont akkora lesz amekkora befedi a liquid útját. Oldalra mereszted a vattádat, a tank szélénél kell levágnod a felesleget. Ez az a méret, ami általában pont az aljáig fog érni. Amúgy itt megjegyezném, hogy érdemes szétborzolni a vattát, hogy könnyebben vegye fel a liquidet. A 2.5mm nincs kőbe vésve, lehet kisebb vagy nagyobb is a magméret, de mindig a duplája legyen a vatta vastagsága. Úgy emlékszem erről a vattázásról már írtam korábban, de elég fontos momentuma a tekerésnek, úgy gondolom nem baj, ha többször leírjuk, vagy elmondjuk.

Az akkuk sem elhanyagolhatóak! Ezt gyakran mondogatjuk, írjuk. Nem hiába! Vigyázni kell velük, rájuk! Nagyon fontos, hogy eredeti akkukat szerezz be! A gagyi akkuk, ha nem is robbannak fel, de nem fogják tudni azt a teljesítményt, és pláne nem annyi ideig mint amennyit Te elvárnál. A külső töltő nagyon ajánlott. A mod nem fogja teljesen feltölteni az akkuidat, mert az USB nem töltésre szolgál! Ezt mindig le kell írni, mert nem bonyolult hazavágni egy „töltésvezérlőt”. Amúgy ez a modok leggyengébb pontja. Ne töltsd benne! Természetesen a beépített akkus modoknál profibban meg van oldva, így ott aggodalomra nincs ok. Ha olyan külső töltőd van, ami kijelzi az akku belső ellenállását, akkor érdemes néha ellenőrizni. Főleg ha idősödő akkuid vannak! A töltőn az MR jelzést azaz miliohm-ot kell figyelni. Itt egy táblázat, ami alapján könnyen el tudod dönteni, hányadán is állsz akkukkal.

Kategória: Tudástár

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content