Cikk felolvasása

Annyi féle tank van már. A gyártók tele vannak ötletekkel, innovációkkal, jobbnál jobb megoldásokkal. De vajon tudjuk e mit miért veszünk meg? Számít a funkcionalitás? Hogy esetleg az egyik megoldás a tudományon alapul? Ez által ad egyfajta történetet a tanknak. Vagy mert tetszik? Nyilván sokunknál az az elsődleges szempont. Senki nem vesz csúnya tankot. Bár igaz ami igaz, nagyon nem is tudnék csúnya tankot mondani. Ezzel szemben olyat annál inkább megvesz a felhasználó aminek magyarázható a funkcionalitása. Az évek alatt sokszor mondtuk már valamire, hogy ez új és innovatív dolog és jó lesz. Javarészt be is vált minden. Idén amennyire észrevehető, a fémsodronyé a főszerep! Ezért írnék erről is egy keveset.

A sodronyok vékony SS (rozsdamentes acél) huzalszálakból állnak. Úgy készülnek, hogy összefognak 7 SS szálat, azt megsodorják úgy, hogy csigavonalban legyenek. Ezek már maguktól is összeállnak, nem esnek szét. Ugyanezt és ugyanígy megcsinálják még 7 alkalommal, ezeket a megsodort szálakat is összefogják, és szintén megsodorják csigavonalban, és kész is a 7×7-es sodrony. Avagy ahogy az angol nyelvjárásban nevezik: SS kötél.

A működési elve nem valami bonyolult, a barázdák közötti kapilláris működés húzza fel a liquidet a vattáig. Ez annyit tesz, hogy a gyártók minden bizonnyal jártasak a fizika világában. A folyadék tapadásán alapuló jelenség a kapilláris jelenség. Úgy kell elképzelni, hogy a sodronyok ugyebár benne állnak a tankban, amint töltesz a tankba liquidet érvénybe lép a fizika. A liquid utat keres, és talál is magának, a sodrony barázdái között. A sodronyra tapad, és már fenn is van a vattában. A fizikát nem lehet megcáfolni vagy átverni. A liquid addig fog felfelé araszolni a sodronyon amíg ki nem fogy a tank. Tulajdonképpen az is kapilláris jelenség, ha a papírra vizet cseppentünk, ugyanis a víz tapad, terjed. Ugyanezt teszi a liquid a sodronnyal. Rátapad, felkúszik.

Nem új dolog ez a sodronyos megoldás egyébként. Csak most kezd teret hódítani. Én legelőször 3 éve találkoztam ezzel, egy Taifun BT-t találtam venni. Mivel ódákat zengtek akkoriban arról a tankról. Akkor láttam sodronyt is, és mesh lapot is először, de ez mellékes. A BT-vel elindult ez az egész. Na de mik követték még?

Ez a sodronyos megoldás csak az RDTA-kban kivitelezhető. Az RDTA tankok ízesebbnek számítanak mint a sima alsó coil-os RTA-k, mivel a lehető legközelebb van a szánkhoz a tekercs, és persze nincs kémény ami tompítana az ízen. Ez a sima RDTA-kra is jellemző. Régebben általában lelógattuk a vattát a tartály aljáig, és még így is ízesnek mondtuk. De volt aki rövidebbre hagyta a vattát, Ő volt az okosabb, no mindegy. A sodronynak hála kevesebb vatta kell, nem tesz meg olyan hosszú utat a liquid a vattában, így nem romlik egy kicsit sem az íz minősége. A sodronyok rozsdamentes acélból készülnek (stainled steel), így aztán elég sokáig bírják, de minden esetben szokott a tank mellett lenni egy garnitúra pót sodrony és egyéb más pót alkatrész. Talán csak egyetlen negatívumot tudnék írni, de ez az RDTA-k 70%-ára igaz lehet. Ha rosszul vattázod, vagy keskenyebb a sodrony, fekvő helyzetben a liquid visszaszívároghat a deckhez, majd megfolyhat. De ez kis odafigyeléssel elkerülhető.

Kategória: Tudástár

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content