Cikk felolvas√°sa

2019.11.12 -√©n megjelent a n√©met sajt√≥ban a Public politikai magazin egy k√ľl√∂nkiad√°sa, ami az elektromos cigaretta Ausztri√°ban zajl√≥ korl√°toz√°s√°ra ford√≠totta az √©rdeklŇĎd√©s√©t. Ez a lap a politikai √©s k√∂zigazgat√°si d√∂nt√©shoz√≥kra tereli a figyelmet. Leford√≠tva √©s √∂sszegezve a l√©nyeget, itt olvashatj√°tok a Public magazin novemberi sz√°m√°t. Vigy√°zat! Nem r√∂vid!

November 1 -tŇĎl Ausztri√°ban teljes doh√°nyz√°si tilalom l√©pett √©rv√©nybe. Azt mondj√°k, hogy m√©rf√∂ldkŇĎ az eg√©szs√©g szempontj√°b√≥l. Ha a t√∂rv√©nyhoz√≥k val√≥ban √ļgy v√©lik, hogy a doh√°nyosok a helyi doh√°nyz√°si tilalom miatt kevesebbet fognak doh√°nyozni, akkor t√©vednek! A doh√°nyosok minden bizonnyal nem fognak kevesebb cigarett√°t sz√≠vni, de egyre ink√°bb elker√ľlik a k√∂zter√ľleteket. Ez al√≥l a t√∂rv√©ny al√≥l semmi sem kiv√©tel, ami elŇĎbb vagy ut√≥bb Ausztria k√∂r√ľlbel√ľl 500 v√≠zipipa b√°rj√°nak v√©g√©t jelenti.

√Črdekes, hogy az alkohol nyilv√°nval√≥an nem √∂sszpontos√≠tja Ausztri√°ban a figyelmet, √©s b√°r az alkoholfogyaszt√°s eredm√©nyek√©nt √©vente annyi ember hal meg, mint a doh√°nyz√°s √°ltal. Nem sz√≥lva a sz√°mtalan balesetrŇĎl, amelyeket a k√∂z√ļti k√∂zleked√©sben a t√ļlzott alkoholfogyaszt√°s okozott, valamint az ebbŇĎl k√∂vetkezŇĎ sz√∂rnyŇĪ erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyeket. Ausztri√°ban √≠gy is megjelenhetnek √©s hirdethetnek nagy s√∂r gy√°rt√≥k, mint szponzorok, k√ľl√∂nf√©le nemzeti sportsz√∂vets√©gekn√©l.

Nemzetközi tudományos tanulmányok szerint az e-cigaretta akár 95% -kal egészségesebb vagy kevésbé káros, mint a cigaretta. Közel 50 millió Vaper van világszerte.

2019. november 1 -ig v√©g√ľl betiltott√°k a cigarettaf√ľst√∂t Ausztria kocsm√°iban. Ez m√©g hagyj√°n. A v√≠zipipa b√°rokat is bez√°rj√°k megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s n√©lk√ľl. Ezzel a tulajdonosok √©s az ott dolgoz√≥k meg√©lhet√©s√©t vesz√©lyeztetik! √Čs az e-cigarett√°t valamint a v√≠zipip√°t is egyenlŇĎv√© teszik a hagyom√°nyos cigarett√°val.

Az Ausztriai V√°llalati T√°rsadalmi FelelŇĎss√©gv√°llal√°s napja r√©szek√©nt, amelyre 2019. okt√≥berben ker√ľlt sor az Innsbrucki Tiroli Gazdas√°gi Kamara nagyterm√©ben, Ingrid Felipe Tiroli korm√°nyz√≥helyettes√©nek kritik√°ja volt a jogalkot√≥kkal szemben. ‚ÄěGondolkodjanak rajta, √©s besz√©ljenek arr√≥l, hogy ez megval√≥s√≠that√≥ √©s fenntarthat√≥-e.‚ÄĚ Felipe azt is mondta: ‚ÄěAzt szeretn√©m, ha a politikusok ne mindig csak a m√©di√°ra alapozzanak, hanem tal√°n egy k√∂nyvet is elolvashatn√°nak.‚ÄĚ (Nyilv√°n itt az intelligenci√°jukat k√©rdŇĎjelezte meg!)

A gŇĎz√∂l√©s nem doh√°nyz√°s! A 2019. november 1 √≥ta az Ausztriai √©ttermekben alkalmazott doh√°nyz√°si tilalomban semmi vicces nincs. IdŇĎt nem ford√≠tottak tanulm√°nyoz√°sra, a tanulm√°nyok elolvas√°s√°ra, a j√≥zan√©sszel val√≥ gondolkod√°sra, √©s tal√°n egy jobb vagy elk√ľl√∂n√ľltebb t√∂rv√©ny l√©trehoz√°s√°ra, ami esetleg megfelelne Felipe k√∂vetelm√©nyeinek. A 2018 m√°jusra tervezett helyi doh√°nyz√°si tilalom megszŇĪnt. Miut√°n a koal√≠ci√≥ 2019 m√°jus√°ban felbomlott, az √ĖVP a Nemzeti Tan√°cs j√ļliusi √ľl√©s√©n szavazott a doh√°nyz√°s teljes tilalm√°nak bevezet√©s√©rŇĎl. ‚ÄěA jogalkot√°si v√°ltoz√°s s√ļlyosan √©rinti az ausztriai vend√©gl√°t√≥ipari v√°llalkoz√°sokat, √©s s√ļlyosb√≠tja a bizonytalan helyzetet, k√ľl√∂n√∂sen a vid√©ki ter√ľleteken √©s az √©jszakai vend√©gl√°t√°s ter√ľlet√©n “- komment√°lta Mario Pulker, az Ausztriai Sz√∂vets√©gi Gazdas√°gi Kamara gasztron√≥miai szakmai sz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke.

Ha valaki doh√°nyozni akar, 2019. november 1 √≥ta nem teheti meg. De ha egy vend√©gl√°t√≥ helyis√©g ajtaja elŇĎtt teszi ezt, a hely tulajdonosa is felelŇĎss√©gre vonhat√≥!

Christoph Matznetter, a Szoci√°ldemokrata √úzleti Sz√∂vets√©g eln√∂ke √©s az SP√Ė parlamenti k√©pviselŇĎje azt mondta : ‚ÄěA doh√°nyz√°si tilalom fontos l√©p√©s lakoss√°gunk eg√©szs√©g√©nek szempontj√°b√≥l. Ez√©rt a v√°llalkoz√≥k meg√©rdemlik a lehetŇĎ legjobb t√°mogat√°st a v√°llalkoz√°sukban t√∂rt√©nŇĎ v√°ltoztat√°sok megval√≥s√≠t√°s√°hoz. Szem√©ly szerint √©n is t√°mogatni fogom, hogy ne csak a vend√©gl√°t√≥ipar kapjon √°ltal√°nos p√©nz√ľgyi t√°mogat√°st az √©tterm√ľk √°talak√≠t√°s√°hoz, hanem, hogy a v√≠zipipa b√°rok kompenz√°ci√≥t kapjanak a t√©nyleges kisaj√°t√≠t√°s√©rt.‚ÄĚ 500 v√≠zipipa b√°r van Ausztri√°ban. Mivel a doh√°nyz√°si tilalom nem tesz k√ľl√∂nbs√©get a cigaretta f√ľstje √©s a v√≠zipipa gŇĎze k√∂z√∂tt, a v√≠zipipa b√°roknak gyorsan vagy m√°sik √ľzleti modellre kellett v√°ltaniuk, vagy november elej√©n teljesen be kellett z√°rniuk az ajt√≥ikat.

A jogalkot√≥k k√∂ny√∂rtelen√ľl tudatlannak mutatkoztak azzal, hogy minden fajt√°t √©s t√≠pust, avagy f√ľst√∂t √©s gŇĎzt egy kalap al√° vesznek. A hagyom√°nyos cigaretta √©s az e-cigaretta egyenlŇĎs√≠t√©s√©vel az ausztriai jogalkot√≥k nemcsak egy viszonylag √°rtalmatlan alternat√≠v√°t √≠t√©ltek meg rosszul, hanem ezzel vit√°t is ind√≠tottak, amely 2019 nyar√°n az USA -b√≥l indult Eur√≥p√°ba. Teljes az √∂sszeesk√ľv√©s!

A sz√∂rnyŇĪ h√≠rekben, amelyek fut√≥tŇĪzk√©nt terjednek a m√©di√°ban √©s k√ľl√∂n√∂sen az interneten, az volt olvashat√≥, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban az e-cigarett√°k haszn√°lat√°val j√°r√≥ hal√°lesetek sz√°ma drasztikusan megnŇĎtt. ElŇĎsz√∂r h√©t √°ldozat volt, idŇĎk√∂zben m√°r 39 hal√°lesetrŇĎl besz√©lnek. A hal√°lok √∂sszehasonl√≠t√°sa ugyanolyan kellemetlen lehet, mint a hal√°lesetek sz√°m√°nak egym√°shoz viszony√≠t√°sa, √°m √∂nmag√°ban csak N√©metorsz√°gban j√≥val t√∂bb mint 100 000 ember hal meg idŇĎ elŇĎtt a doh√°nyz√°s okozta k√∂vetkezm√©nyek miatt. √Čvente.

Az e-cigaretta elp√°rologtat folyad√©kokat, √ļgynevezett liquideket. Az Egyes√ľlt √Āllamokban, az √°ldozatokat k√∂vetelŇĎ patronokat illeg√°lisan juttatt√°k a feketepiacra a THC tartalm√ļ folyad√©kokkal, amelyeket E-vitamin-acet√°ttal eg√©sz√≠tettek ki. Az Egyes√ľlt √Āllamokban a THC folyad√©kokat leg√°lisan lehet megv√°s√°rolni a migr√©n rohamok lek√ľzd√©s√©re. Ezeknek a THC folyad√©koknak van hat√°sa, de viszonylag dr√°g√°k, ez√©rt az olcs√≥bb alternat√≠v√°kkal kereskednek az utc√°n. A hagyom√°nyos folyad√©kok nem hib√°ztathat√≥ak, sem a betegs√©gek, sem az √°ldozatok hal√°la miatt. Ennek ellen√©re az √∂sszes folyad√©k dr√°g√°bb√° v√°lt, √©s ugyanakkor mindent, ami az e-cigarett√°hoz kapcsol√≥dik, d√©moniz√°lj√°k. T√∂bb amerikai √°llam sietett az √≠zes√≠tett folyad√©kok √©rt√©kes√≠t√©s√©nek tilalm√°val mondta Trump eln√∂k az e-cigaretta kapcs√°n. Az Egyes√ľlt √Āllamok korm√°ny√°nak c√©lja a folyad√©kok orsz√°gos betilt√°sa volt.

A Doh√°nymentes √Člvezet Sz√∂vets√©ge 2019 okt√≥ber√©ben k√∂zz√©tette t√∂bb mint 600 doh√°ny v√°llalat felm√©r√©s√©nek eredm√©nyeit. A kereskedŇĎk t√∂bb mint fele jelezte az √©rt√©kes√≠t√©s 30% √©s 40% k√∂z√∂tti cs√∂kken√©s√©t. K√∂zel egy√∂t√∂de m√©g 50% -ot meghalad√≥ vesztes√©geket is jelentett.

A m√©dia ŇĎr√ľlet√©nek tal√°n a legsz√∂rnyŇĪbb k√∂vetkezm√©nye az, hogy p√°r Vaper a folyamatosan ism√©tlŇĎdŇĎ horror t√∂rt√©netek miatt visszat√©r a doh√°nyz√°shoz. V√©g√ľlis az e-cigaretta az egyik leghat√©konyabb m√≥dszer a leszok√°sra. A vapel√©s legal√°bb 95% -kal kev√©sb√© k√°ros, mint a doh√°nyz√°s, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g k√∂zeg√©szs√©g√ľgyi test√ľlet√©nek, a Public Health England becsl√©se szerint.

A nikotintartalm√ļ term√©kek piaca milli√°rd doll√°ros √ľzlet. Pfizer p√©ld√°ul a Champix gy√≥gyszert gy√°rtja, amelyrŇĎl azt √°ll√≠tj√°k, hogy hat√°sos a nikotinf√ľggŇĎs√©g ellen, √©s a Spiegel szerint √©vente t√∂bb mint egymilli√°rd eur√≥ bev√©tele van ebbŇĎl. T√∂bb, mint a Viagra eset√©ben. K√∂r√ľlbel√ľl egy milli√°rd ember doh√°nyzik vil√°gszerte. A piac gy√≥gyszer√©szeti csodaorsz√°g, de az e-cigaretta a gy√≥gyszeripari √≥ri√°sok figyelm√©t keltette fel. ‚ÄěN√©metorsz√°gban az e-cigaretta a legsz√©lesebb k√∂rben alkalmazott eszk√∂z a doh√°nyz√°s abbahagy√°s√°ra.‚ÄĚ jegyzi meg a Spiegel √©s hozz√°teszi: ‚ÄěR√°ad√°sul a gŇĎz√∂l√©s majdnem k√©tszer annyira hat√°sos a leszok√°sban.‚ÄĚ Ezt az √°ll√≠t√°st egy f√ľggŇĎs√©gkutat√≥, Peter Hajek vezette brit tanulm√°ny t√°masztja al√°, amelyet ebben a t√©m√°ban m√©rf√∂ldkŇĎnek tekintenek. Mivel kiemeli a nikotinp√≥tl√≥ gy√≥gyszerek viszonylag gyenge hat√°s√°t, √©s kiemeli az e-cigaretta sokkal hat√©konyabb haszn√°lat√°t a f√ľggŇĎs√©g elhagy√°s√°ban. Mindezen tudom√°nyos t√©nyek ellen√©re, amelyek eg√©szs√©g√ľgyi szempontb√≥l rendk√≠v√ľli jelentŇĎs√©ggel b√≠rnak, az e-cigarett√°k elleni ŇĎr√ľlt kamp√°ny teljes lend√ľletet kapott. A m√ľncheni Ter√°pi√°s Kutat√≥ Int√©zet nemr√©giben k√©sz√≠tett felm√©r√©se szerint a n√©metek 55% -a meg van gyŇĎzŇĎdve arr√≥l, hogy a vapel√©s legal√°bb annyira k√°ros, mint a doh√°nyz√°s.

2019. okt√≥ber v√©g√©n az Ausztriai eg√©szs√©g√ľgyi szak√©rtŇĎk hangs√ļlyozt√°k, hogy nagy lehetŇĎs√©geket l√°tnak a gŇĎzterm√©kekben. Mivel az e-cigaretta seg√≠thet abbahagyni a doh√°nyz√°st. Jelenleg minden a f√©lelmetes taktik√°kr√≥l sz√≥l. Michael Kunze szoci√°lis orvost id√©zt√©k a Tiroler Tageszeitung-ban h√°rom nappal a doh√°nyz√°si tilalom hat√°lybal√©p√©se elŇĎtt. ‚ÄěMegk√ľl√∂nb√∂ztet√©s n√©lk√ľli tilalom, amellyel az Ausztriai jogalkot√≥k seg√≠ts√©get ny√ļjtottak azoknak, akik profit√°lnak az e-cigaretta d√©moniz√°l√°s√°b√≥l.‚ÄĚ

‚ÄěA v√°rosunk lakoss√°g√°nak eg√©szs√©g√©rŇĎl van sz√≥, √©s √∂r√ľl√∂k, hogy november 1-j√©vel v√©gre egy√©rtelmŇĪ rendelet l√©p hat√°lyba, amely egy√©bk√©nt mŇĪk√∂dik eg√©sz Eur√≥p√°ban: az √°ltal√°nos doh√°nyz√°si tilalom! Nemzetk√∂zi p√©ld√°k azt mutatj√°k, hogy a doh√°nyz√°si tilalom jelentŇĎsen cs√∂kkenti a doh√°nyz√≥k ar√°ny√°t, √©s kevesebb fiatal kezd el doh√°nyozni. P√©ld√°ul Finnorsz√°gban 2000 -ben a doh√°nyosok ar√°nya 30% volt. A doh√°nyz√°si tilalom bevezet√©se ut√°n ez jelenleg 15% alatt van. Biztos vagyok abban, hogy a b√©csi gasztron√≥mia j√≥l √°tveszi √©s v√©grehajtja a doh√°nyz√°si tilalmat. Az elŇĎzŇĎ √©vben az IHS (FelsŇĎoktat√°si Int√©zet) mintegy 200 tanulm√°nyt hasonl√≠tott √∂ssze a doh√°nyz√°s tilalmair√≥l 16 orsz√°gb√≥l. Az √©ttermek l√°togatotts√°ga a doh√°nyz√°si tilalom ellen√©re nem cs√∂kkent, √©s egyes tanulm√°nyok a l√°togatotts√°g n√∂veked√©s√©t is mutatt√°k. Ma m√°r sok hely f√ľstmentes, √©s ez nagyon j√≥l mŇĪk√∂dik. A vita v√©get √©rt, a Parlamentben d√∂nt√∂ttek a doh√°nyz√°s tilalm√°r√≥l, √©s orsz√°gszerte november 1 -j√©n l√©p hat√°lyba. A b√©csi illet√©kes hat√≥s√°gok szigor√ļan ellenŇĎrzik a jogszab√°lyokat.‚ÄĚ Mondta Michael Ludwig B√©cs polg√°rmestere.

‚Äě√Āltal√°ban Ausztria a nemdoh√°nyz√≥k v√©delme szempontj√°b√≥l az utols√≥ helyen √°ll. A doh√°nyz√°s olyan f√ľggŇĎs√©g, amely vesz√©lyezteti az embereket, √©s eg√©szs√©g√ľgyi rendszereknek milli√°rdokba ker√ľl. Ez az alkoholra is vonatkozik. De az alkoholt√≥l elt√©rŇĎen az √©n saj√°t d√∂nt√©sem, hogy fogyasztom. Passz√≠v doh√°nyz√°sr√≥l nem besz√©lve.‚ÄĚ Mondta Georg Kaltschmid az Ausztriai Z√∂ldek politikusa.

Dr. Mons, a n√©met r√°kkutat√≥ k√∂zpont r√°kmegelŇĎz√©si szem√©lyzet√©nek vezetŇĎje ahelyett, hogy √∂szt√∂n√∂zn√© a doh√°nyz√≥kat egy kev√©sb√© k√°ros alternat√≠v√°ra val√≥ √°tt√©r√©sre, rossz k√©pet ad a val√≥s√°gr√≥l. N√©metorsz√°gt√≥l elt√©rŇĎen, Ausztri√°ban nyilv√°nval√≥an nincs s√ľrgŇĎs sz√ľks√©g a t√©nyekre, a t√∂rv√©nyek indokl√°s√°ra. Az Egyes√ľlt √Āllamokban 2019 nyar√°t√≥l kezdve vita zajlik az e-cigaretta folyad√©k√°nak vesz√©lyeirŇĎl. Az e-cigaretta m√°r t√∂bb mint 10 √©ve van a piacon, √©s vil√°gszerte mintegy 50 milli√≥ ember √©l eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°k n√©lk√ľl. Az Egyes√ľlt √Āllamokban a betegs√©gek √©s hal√°lesetek nem a hagyom√°nyos e-cigarett√°k haszn√°lat√°n alapulnak, hanem a kannabiszterm√©kek okozz√°k, amelyet vesz√©lyes illeg√°lis anyagokkal szennyeztek √©s utc√°n √©rt√©kes√≠tenek. ‚ÄěA megbeteged√©seket a legfrissebb tudom√°nyos eredm√©nyek szerint azon speci√°lis anyagok okozz√°k, amelyeket a THC olaj mellett az ‚ÄěE-Joint‚ÄĚ-ban tal√°ltak. A hagyom√°nyos e-cigarett√°nak semmi k√∂ze sincs hozz√°.‚ÄĚ mondta Prof. Dr. Heino St√∂ver f√ľggŇĎs√©gkutat√≥. a 2. szimp√≥ziumon az e-cigarett√°r√≥l 2019. okt√≥ber 10 -√©n, Frankfurtban.

A betegs√©gek √©s hal√°lesetek sz√°ma tov√°bb n√∂vekszik, megakad√°lyozz√°k, hogy a doh√°nyosok √°tv√°lthassanak a gŇĎz√∂l√©sre, √©s el akarj√°k √©rni, hogy a vapelŇĎ ex-doh√°nyosok visszat√©rjenek a doh√°nyz√°shoz. Az eg√©szs√©g√ľgyi botr√°ny√©rt a CDC (Betegs√©gek EllenŇĎrz√©si √©s MegelŇĎz√©si K√∂zpont) felel! Az ABNR (A nemdoh√°nyz√≥k akci√≥sz√∂vets√©ge) √©s a gy√≥gyszeripar k√∂z√∂tti kapcsolat, amelyet a Spiegel cikke t√°rgyalt, csak a j√©ghegy cs√ļcsa. Sz√°mos eg√©szs√©g√ľgyi szervezet, mindenekelŇĎtt a WHO (Eg√©szs√©g√ľgyi vil√°gszervezet), a gy√≥gyszeriparon √©lŇĎsk√∂dik.

Az e-cigaretta fenyeget√©s a doh√°nyipar sz√°m√°ra. Ezen fel√ľl sok orvos fizetŇĎs szemin√°riumokat tart a doh√°nyz√°sr√≥l val√≥ leszok√°sr√≥l, egy olyan v√°llalkoz√°s ez, amely az e-cigarett√°k miatt elavultt√° v√°lik. Az orvosi t√°rsas√°gok arra k√©nyszer√≠tik az orvosokat, hogy nyilv√°nosan k√©pviselj√©k a meg√≠t√©l√©s√ľket. Ha nem ezt teszik, akkor kock√°ztatj√°k h√≠rnev√ľket √©s karrierj√ľket. Az Eur√≥pai T√ľdŇĎorvosok T√°rsas√°ga nemr√©giben megtiltotta tagjainak az e-cigaretta gy√°rt√≥kkal val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©st, a kiz√°r√°ssal fenyegett√©k ŇĎket.

A gŇĎz√∂l√©s eg√©szs√©g√ľgyi elŇĎnyei m√°s klinikai vizsg√°latok eredm√©nyeit is megerŇĎs√≠thetik.

M√©g az √°ll√≠t√≥lag f√ľggetlen Ausztriai m√©di√°ban is a szakemberek mondt√°k miszerint az e-cigaretta ugyanolyan eg√©szs√©gk√°rosod√°st okoz, mint a doh√°nyz√°s. A t√∂rv√©ny k√∂teles t√©nyszerŇĪ inform√°ci√≥kat szolg√°ltatni. Az ORF √°llami telev√≠zi√≥, a sz√∂vets√©gi korm√°ny nev√©ben manipul√°lja a lakoss√°g v√©lem√©ny√©t.  Az elm√ļlt hetekben v√°logatott szem√©lyekkel k√©sz√≠tettek interj√ļt, √ļgynevezett szak√©rtŇĎkkel, akik figyelmen k√≠v√ľl hagyj√°k az e-cigarett√°k alacsony k√°ros hat√°s√°ra vonatkoz√≥ tudom√°nyos konszenzust √©s torz k√©pet adtak a lakoss√°gnak a val√≥s√°gr√≥l. Professzor Meryn megjelent a ‚ÄěTudatos eg√©szs√©g‚ÄĚ c√≠mŇĪ mŇĪsorban, 2019. okt√≥ber 5 -√©n, amelyben az e-cigarett√°t ugyanolyan k√°rosnak minŇĎs√≠tette, mint a hagyom√°nyos cigaretta, √©s potenci√°lisan hal√°los illeg√°lis kannabiszterm√©kk√©nt jellemezte.

A gy√≥gyszeripar √©s a doh√°nyipar t√°mogat√°sa ugyanolyan nyilv√°nval√≥, mint a sz√∂vets√©gi korm√°ny aggodalma a doh√°nyad√≥ cs√∂kkenŇĎ j√∂vedelme miatt.

Indi√°ban az e-cigarett√°kat 2019. szeptember √≥ta teljesen betiltott√°k. A tilalommal jav√≠tani k√≠v√°nj√°k az √°ltal√°nos eg√©szs√©get. √Čs annak ellen√©re, hogy √©vente mintegy 900 000 ember hal meg a hagyom√°nyos doh√°nyfogyaszt√°s eredm√©nyek√©nt, ez aligha jellemzŇĎ az e-cigarett√°ra. Ma India a harmadik legnagyobb doh√°nytermelŇĎ a vil√°gon. 2017-ben K√≠na 2 391 000 tonn√°t, Braz√≠lia 880,881 tonn√°t √©s India 799 960 tonn√°t takar√≠tott be, ezt k√∂veti az Egyes√ľlt √Āllamok, ahol 322 120 tonna az ott betakar√≠tott doh√°ny t√∂mege. Az adatok azt mutatj√°k, hogy India a doh√°nyiparban kiemelt priorit√°st √©lvez, Indi√°ban √©vente 82 milli√°rd cigarett√°t gy√°rtanak, √©s a fogyaszt√°s is √≥ri√°si. K√∂r√ľlbel√ľl 106 milli√≥ doh√°nyz√≥ felnŇĎttet sz√°mol az orsz√°g. A doh√°nyz√≥ gyermekek csak n√∂velik ezt a sz√°mot, √©s egy 2008 -as tanulm√°ny meg√°llap√≠totta, hogy Indi√°ban √©vente 900 000 ember hal meg doh√°nyz√°s k√∂vetkezt√©ben. Minden √∂t√∂dik f√©rfi hal√°l√°t, valamint minden huszadik 30 √©s 69 √©v k√∂z√∂tti nŇĎk hal√°l√°t a doh√°nyz√°s okozza.

Az e-cigaretta Indi√°ban teljesen tilos. B√°rki sz√°m√°ra, aki e-cigarett√°t gy√°rt, import√°l vagy export√°l, t√°rolja vagy eladja, s√ļlyos b√≠rs√°gra vagy egy √©vig terjedŇĎ b√∂rt√∂nb√ľntet√©sre sz√°m√≠that. A visszaesŇĎ elk√∂vetŇĎkre h√°rom √©v b√∂rt√∂nb√ľntet√©st szabnak ki. India eddig az egyetlen orsz√°g, amely teljes m√©rt√©kben betiltotta az e-cigarett√°kat.

A tilalmak, amelyekrŇĎl egyre t√∂bb amerikai √°llam besz√©l, a folyad√©kokban tal√°lhat√≥ aromaanyagokra vonatkoznak, amelyeket az e-cigarett√°k elp√°rologtatnak. P√©ld√°ul Indi√°val egy idŇĎben New York √°llam tiltott minden arom√°s√≠tott liquidet, a mentol √©s a doh√°ny kiv√©tel√©vel. A new york-i korm√°nyz√≥, Andrew Cuomo a v√©szhelyzeti t√∂rv√©nyt t√°mogatta, √©s azt mondta: ‚ÄěEz egy eg√©szs√©g√ľgyi v√°ls√°g, √©s ma v√©get √©r.‚ÄĚ

A b√©csi nikotin int√©zet kezdem√©nyez√©s√©re, amely t√∂bb mint 20 √©ve foglalkozik a doh√°nyz√°s abbahagy√°s√°val, a neves eg√©szs√©g√ľgyi szak√©rtŇĎk vil√°goss√° teszik az e-cigaretta jelenlegi t√©nyeit √©s egyet√©rtenek abban: az e-cigaretta eur√≥pai piaca szigor√ļan szab√°lyozott. A regisztr√°lt gy√°rt√≥k term√©kei hat√©kony seg√≠ts√©get ny√ļjtanak a doh√°nyz√°sr√≥l val√≥ leszok√°sban. A v√©gsŇĎ c√©l a teljes leszok√°s. A b√©csi m√ļzeumh√°zban zajl√≥ m√©diamegbesz√©l√©sen elmagyar√°zz√°k, mi√©rt neh√©z a doh√°nyz√°s abbahagy√°sa, √©s alternat√≠vak√©nt az e-cigarett√°t javasolj√°k a felnŇĎtt doh√°nyosoknak.

Ausztri√°ban √©vente 14 000 ember hal meg a doh√°nyz√°s miatt. “Ez√©rt a doh√°nyz√°s kev√©sb√© k√°ros alternat√≠v√°it, p√©ld√°ul az e-cigarett√°kat jobban meg kell magyar√°zni. Az elm√ļlt h√≥napokban az e-cigarett√°kr√≥l √°ltal√°ban azt felt√©telezt√©k, hogy az a t√ľdŇĎbetegs√©g oka az Egyes√ľlt √Āllamokban. Ezt differenci√°ltabban kell figyelembe venni “- mondja Dr. Michael Kunze, a b√©csi Orvostudom√°nyi Egyetem emeritus professzora.

Az Amerikai Betegs√©gek EllenŇĎrz√©si √©s MegelŇĎz√©si K√∂zpont (CDC) legfrissebb, 2019. okt√≥ber 15 -i nyilatkozata szerint a THC pszichoakt√≠v anyagok √©s az illeg√°lis E-vitamint tartalmaz√≥ folyad√©kok kulcsszerepet j√°tszanak az amerikai betegs√©g kialakul√°s√°ban. ‚ÄěAz anyagokat √°ltal√°ban rossz forr√°sokb√≥l vagy kereskedŇĎktŇĎl szerezt√©k be. Ezt a kock√°zatos √©s nem megfelelŇĎ felhaszn√°l√°st nem szabad keverni az Ausztri√°ban vagy Eur√≥p√°ban j√≥v√°hagyott e-cigarettaterm√©kekkel.‚ÄĚ- mondja a sv√©d viselked√©si tud√≥s. Karl Fagerstr√∂m.

Nemr√©giben a New England Journal of Medicine kiadott egy tanulm√°nyt, amely ezt bizony√≠totta. Az e-cigaretta k√©tszer olyan hat√©kony a doh√°nyz√°s abbahagy√°s√°ban, mint m√°s nikotinp√≥tl√≥ term√©kek. Az eg√©szs√©g√ľgyi szak√©rtŇĎk egyet√©rtenek abban, hogy a gŇĎz√∂l√©s jelentŇĎsen cs√∂kkenti a szennyezŇĎd√©st. Dr. Wolfgang Popp, a d√∂blingi mag√°nklinika pulmonol√≥gusa szerint: ‚ÄěA gŇĎz√∂l√©s a doh√°nyz√°shoz k√©pest 90‚Äď99 sz√°zal√©kkal cs√∂kkenti a szennyezŇĎanyag-szintet.‚ÄĚ

Az √©ttermeknek t√©rbeli elk√ľl√∂n√≠t√©st kellett elv√©gezni√ľk, ha a doh√°nyz√°si tilalom kiv√©tele al√° akartak tartozni. Ezt oly m√≥don kellett megtenni, hogy a nemdoh√°nyz√≥k sz√°m√°ra kijel√∂lt helyek t√∂bb mint fel√©nek rendelkez√©sre kellett √°lljon, √©s a k√©t helyis√©g oly m√≥don el lett v√°lasztva egym√°st√≥l, hogy a doh√°nyf√ľst m√©g a nem doh√°nyz√≥ helyis√©gekbe se tudjon behatolni. Noha ez a 2009 janu√°rj√°ban hat√°lyba l√©pett szabv√°ny lehetŇĎv√© tette a doh√°nyz√≥helyis√©g haszn√°lat√°t, a sz√ľks√©ges m√≥dos√≠t√°sok, amelyek k√∂z√ľl n√©h√°ny jelentŇĎs k√∂lts√©geket jelentett, illetve kellemetlens√©get okoztak az √©rintett hely dolgoz√≥i k√∂z√∂tt. Ezen k√≠v√ľl ezt egy √°tmeneti szakasznak sz√°nt√°k, de a doh√°nyz√°s abszol√ļt tilalma volt a c√©l.

2019. √°prilis v√©g√©n az Eur√≥pai Polg√°ri Kezdem√©nyez√©s Br√ľsszelben elind√≠totta a Vaping is not tobacco! nevŇĪ kamp√°nyt. A kamp√°ny elk√∂telezett az e-cigaretta jobb √©s bizony√≠t√©kokon alapul√≥ szab√°lyoz√°sa mellett. Az e-cigarett√°kat eddig egy ir√°nyelv szab√°lyozza a doh√°nyterm√©kekkel, b√°r az e-cigaretta nem tartalmaz doh√°nyt, ez sz√°mos √©rtelmetlen, t√ļlz√≥ √©s ak√°r eredm√©nytelen t√∂rv√©nyt eredm√©nyezett a v√©grehajt√°s sor√°n. A Vaping is not tobacco! kamp√°ny most megpr√≥b√°lja el√©rni a f√ľggetlen √©s doh√°nymentes szab√°lyoz√°st. A hangs√ļly a gŇĎz√∂l√©s √©s a doh√°nyz√°s k√∂z√∂tti eg√©szs√©g√ľgyi k√ľl√∂nbs√©gekre koncentr√°l. Fontos, hogy sok doh√°nyz√≥ leszokjon vagy √°tt√©rjen. Vaping is not tobacco! √Āllampolg√°ri Bizotts√°g√°nak tagjai nyolc k√ľl√∂nf√©le EU orsz√°gb√≥l sz√°rmaznak. Ez egy√©rtelmŇĪen azt mutatja, hogy az EU √©s a nemzeti szab√°lyoz√°s el√©gedetlens√©ge eur√≥pai probl√©ma, √©s pontosan itt (Br√ľsszelben) kell ezt kezeln√ľnk.

Nincs garancia arra, hogy a Vaping is not tobacco! kamp√°ny megv√°ltoztatja a megl√©vŇĎ rendeletet, m√©g akkor is, ha el√©ri a sz√ľks√©ges egymilli√≥ al√°√≠r√≥ sz√°mot.

Sz√ľks√©ges a sz√©lesk√∂rŇĪ t√°mogat√°s! Vapereket, nemdoh√°nyz√≥kat, kezdŇĎket √©s m√©g a doh√°nyz√≥kat is el kell √©rni, akik nem akt√≠vak a k√∂z√∂ss√©gi h√°l√≥kon vagy f√≥rumokon. Mindenki seg√≠thet abban, hogy n√∂vekedjen az e-cigaretta elfogadotts√°ga √©s ismerts√©ge a lakoss√°g k√∂r√©ben. A t√©nyek tiszt√°z√°sa az egyetlen m√≥dja annak, hogy fokozatosan t√∂r√∂lj√©k a tudatb√≥l a megl√©vŇĎ t√©ves inform√°ci√≥kat √©s a sz√©les k√∂rben elterjedt negat√≠v propagand√°t. Az elŇĎ√≠t√©letek √©s a f√©lre√©rt√©sek megsz√ľntet√©se nem csup√°n a kamp√°ny mell√©khat√°sa, hanem tal√°n a nagy elŇĎnye, amely v√©g√ľl a rendeletek idŇĎvel t√∂rt√©nŇĎ megv√°ltoz√°s√°hoz vezethet. Az idŇĎ megmutatja, hogy a pet√≠ci√≥ sikeres lesz-e annak ellen√©re (vagy tal√°n az√©rt), hogy nagy a doh√°nyterm√©kek lobbij√°nak t√°mogat√°sa. Az a c√©l, hogy olyan √∂n√°ll√≥ √©s √©rtelmes rendeletet hozzunk l√©tre, amelynek semmi k√∂ze sincs a doh√°nyhoz vagy a gy√≥gyszeripari term√©kekhez, pontosan azt, amit sokan r√©g√≥ta k√∂veteltek.

Link a petícióhoz:

https://vapingisnottobacco.eu/de/eci/

Nagy-Britannia nagyon pozit√≠van kiemelkedik a t√∂bbi eur√≥pai orsz√°gt√≥l abban, hogy t√°mogatja a doh√°nyz√≥kat, akik az e-cigaretta seg√≠ts√©g√©vel akarnak leszokni. “Nem doh√°nyzom, gŇĎz√∂l√∂k.”, egyre t√∂bbet hallani Angli√°ban. √Čs a korm√°ny bebizony√≠totta az Eg√©szs√©g√ľgyi Miniszt√©rium megb√≠z√°s√°b√≥l k√©sz√≠tett tanulm√°nyban, hogy a gŇĎz√∂l√©s 95% -kal eg√©szs√©gesebb, mint a doh√°nyz√°s. Ugyanakkor, a gŇĎzf√ľrdŇĎnek k√∂sz√∂nhetŇĎen cs√∂kken a cigarettaf√ľst m√°sokra gyakorolt k√°ros hat√°sa. Az e-cigarett√°k haszn√°latakor nem ker√ľl a szennyezŇĎ anyag a k√∂rnyezetbe, teh√°t nincs “passz√≠v doh√°nyz√°s” √©s r√°ad√°sul nincs semmi bŇĪz. A k√∂z√©p-angliai k√≥rh√°zak √ľzemeltetŇĎi enn√©l fogva j√≥v√°hagyt√°k az e-cigaretta √ľzlet megnyit√°s√°t a k√≥rh√°z helyis√©geiben, √©s √°talak√≠tott√°k a kor√°bbi doh√°nyz√≥helyeket gŇĎz√∂lŇĎkk√©.

A teljes, n√©met nyelvŇĪ cikket ide kattintva itt olvashatj√°tok el!

Kateg√≥ria: ūüďį H√≠rek

Smahóné Kinga

Hobbiblogger, 5 √©ve vaperina, 30 √©ves, 130 √©v √©lettapasztalattal. T√∂bb vagyok mint amilyennek az √°tlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem √©rt√©kelik a humoromat, ha kevesebb lenne az √∂nbizalmam azt hinn√©m nem vagyok vicces! Ha tetszenek az √≠r√°saim √©s szeretn√©l t√°mogatni a tov√°bbi munk√°ban vagy csak szimpl√°n kapcsolatba szeretn√©l l√©pni velem, haszn√°ld az itt l√©vŇĎ gombok egyik√©t!

Skip to content