Cikk felolvasása

Mindig vissza térő téma az is, hogyan lehetséges színes gőzt csinálni. A Youtube tele van ilyen videókkal. Aki látta már VAustinL videóit, azok közül sokan kérdezték már, hogy hogyan lehetséges ez. Ha nem lenne egyértelmű, hogy nem létezik színes gőz, akkor nézd meg Édes István videóját, amiből fény derül a titokra! Illetve ott van még Rip Trippers videója is, amiben egy olyan mod-ról rappel, amiben van led világítás. EZ JÁRHATÓ ÚT! Na de a másik probléma, hogy amint rávágjuk, hogy de amúgy nincsen színes gőz, tessék elhinni… Akkor azonnal rákontráz valaki, hogy akkor tegyen bele színezéket, legalább a liquid színes lesz. EZ NEM JÁRHATÓ ÚT!

Attól sem lesz színes a gőz, ha színezitek a liquidet!

A polcomon lévő liquidek elég halványak, van amelyik teljesen színtelen. Persze a nikotin érése következtében van amelyik színes lesz. De persze vannak már eleve színes, kék, piros, sárga, barna és egyéb színű liqudek is. Pontosabban az aromák olyan színűek, de csak pár szín köszön vissza, a színskálához képest. Ha hígítjuk az aromát alappal, majdnem átlátszóvá válik a legtöbb kész házi liquid. A nikotin az érés által erősíti a liquid színét, minél tovább áll a liquid, annál sötétebb színű lesz. Ha nikotinmentes liquidet gőzölnék sok liquidem maradna átlátszó. De olyan liquidem is van, ami az UV fény hatására halványlila lesz. Ez azért lehetséges, mert a felhasznált természetes ízaroma hordozza annak a gyümölcsnek a színét amiből kivonták. De vannak mesterségesen előállított, természetazonos aromák is, pl. a süteményes ízek. Minden olyan aroma amit nem lehet kivonni valamiből, azt mesterségesen állítják elő. Azt nem tudom pontosan, hogy tesznek e az aromákba természetes színezéket, de némelyik nagyon úgy tűnik, hogy kap egy kis tuningot, hogy vonzóbb legyen (pl. a Full Moon). Ez teljesen rendben is van, amíg természetes színezéket kap az aroma. Feltéve, ha kap! Ugyanis az összetevők között nincsen konkrétan feltüntetve.

A természetes színezékek a növényi eredetű élelmiszerek szokásos alkotói [pl. a kurkumin (E 100), a riboflavin (E 101), a klorofillok (E 140), a karotinok (E 160a), a lutein (E 161b), a célkavörös (E 162), az antociánok (E 163), stb.], amelyek a növények eredeti színét biztosítják. Előállításuk a színezőanyag kivonásával és az egyéb anyagoktól történő szelektív elválasztással történik. Felhasználásukat korlátozza, hogy gyakran magukban hordozzák az eredeti nyersanyag ízét, nem elég stabilak, valamint drágák. Tehát amibe nem tesznek természetes színezéket, az az aroma átlátszó marad, vagy sárgás lesz. Ami nem baj! A liquidgyártók pontosan tudják, mik azok amik nem ártalmasak számunkra! OTTHON SZÍNEZÉSSEL PRÓBÁLKOZNI NEM AJÁNLOTT! ÁRTASZ VELE MAGADNAK! A TÜDŐBE SZÍNEZÉK NEM VALÓ! SZIGORÚAN TILOS! ÉLETVESZÉLYES KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK!

A magánemberek számára elérhető opció az ételszínezék, ételfesték. Minden boltban kapható. A merészebb vaperek szívesen élnének a lehetőséggel, hogy megszínezzék a liquidüket. Ez nem menő haver! Az ételszínezékek használatára is vonatkoznak bizonyos szabályok. A legelső, hogy NEM TÜDŐBE VALÓ! Ez nincs ráírva a csomagolásra, mégpedig azért nincs, mert a gyártó meg van róla győződve, hogy csak úgy használják a termékét, ahogy azt az élelmiszertoxikológusok megmondták! A napi ajánlott beviteli mennyiség 4mg/kg, de volt már rá példa, hogy sokkal több színezéket találtak valamiben, mint az előírt mennyiség. Normál fogyasztás mellett évente 18kg kémiai adalékanyagot fogyasztunk el az élelmiszerekkel. Az érzékenyeknél okozhat allergiát, csalánkiütést, szem körüli ödémát, arcpírt, gyermekeknél nagyobb fokú hiperaktivitást. És ez csak akkor, ha az ételeken keresztül visszük be ezeket. Belegondoltál mi történik az ételszínezékkel, ha a tüdődbe kerül? Megmondom! Letapad! Lehet, hogy nem jelentkezik azonnal a gond, de napok múlva majd fel köhögöd a színes menőségedet!

És azt még nem is taglaltam mi történhet ha elpárologtatjuk az ételszínezéket. Sajnos nincsenek ezzel kapcsolatos kutatási eredmények, mivel a kivitelezés hosszadalmas, és drága. Ha már ebbe belegondolunk, hogy nincs kézzelfogható bizonyíték, ami taglalja mi lesz a tüdőddel, ha párologtatás útján belélegzed az ételszínezéket… Nos, már csak emiatt el kéne, hogy riasszon sok embert a kipróbálásától! Egy biztos, mivel hőállóak az ételszínezékek/ételfestékek, nem fog könnyen elpárologni. Ezért ráragad a tekercsre. Amit sikerül belélegezni, az pedig a tüdőben ragad. De maga a gőzt nem változtatja színessé! Ahogy a színes újságpapírt elégetve sem lesz színes a füst! Ezért kérnék minden vállalkozó szellemű ifjú titánt, hogy NE CSELEKEDJEN MEGGONDOLATLANUL!

Kategória: Közlemény

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content