Cikk felolvasása

A mikrohullámú sütőben való liquid melegítés is egy vissza-visszatérő téma. Mivel nem ismerjük a mikrohullám liquidre gyakorolt hatásait ezért nem pártolom azokat akik mikrózzák a liquidüket!

Írom is az álláspontomat:

A mikrosütő nem végez sem keverést, sem érlelést! Így a házilag készített liquid sem fog készre érni mikrozás által! Maximum annyit tesz a mikro, hogy hígabbá varázsolja a liquidet, hiszen a lényege a hőkezelés. Nagyon sok vita van a mikrosütő és maga a mikrohullám körül. Nagyon sokak szerint ártalmatlan, nagyon sokak szerint pedig nagyon is ártalmas. Olyan anyagokat is kioldhat akár az ételből, akár az italból, esetünkben a liquidünkből, ami betegséget is terjeszthet (sokan a szalmonellát hozták fel példának). És ha ezt a gondolatot tovább viszem nekem az jön ki, hogy a mikro belsejére lerakódott anyagok, akár zsír vagy más részecskék melegítés hatására esetleg cseppfolyósodhat és azt vajon nem vonzza-e be a liquid? Most komolyan ez a kérdés foglalkoztat, hiszen a PG és a VG is vízmegkötő avagy dehidratáló hatású. (Ezért fogyassz e-cigi mellett több folyadékot!) Mi van akkor, ha abból a zsíros, fene tudja milyen ételmaradékos környezetből bevonz valamit, a vízmegkötő (avagy nedvességelvonó) hatása miatt? Gondoltatok már erre?

És ugyebár ott van az a tény is, hogy nem tudjuk pontosan hány fokon melegít a mikro, minél tovább hagyunk benne valamit annál forróbb lesz. De mi van akkor, ha eleve úgy melegít, hogy már átlépi azt az 55-60 celsius fokot? Akkor már bomlik a liquidünk. A nikotin érzékeny erre, erejét vesztheti. És az sem utolsó, hogy a PG az alkoholok csoportjába tartozik, mi válhat ki abból is a mikro által? Sajna ezek azok a kérdések amikre sehol nem találok választ…

Nem fogom ajánlani a liquid mikrozását senkinek! Keverjetek akkor, amikor már csak egy hétre elegendő liquidetek van. Egy hét alatt be szokott érni (kivéve a dohányos), rázásra, szellőztetésre odafigyelve! Persze a keverőgépesek előnyben vannak. De nekik sem árt, ha keverés után 1 (vagy több) napig pihentetik a liquidüket.

És itt megjegyeznék egy gondolatot…

A melegítéses keverőgépek 60 celsius fok alatt tartják a liquid hőmérsékletét, eközben keverik is a liquidet egy keverőmágnes segítségével. Így biztosítva azt, hogy meglegyen az elegyedés. Van, amit napokig kell keverni géppel, hogy kiváltsa az érési idő nagy részét. De még így is sokan keverés után félreteszik 24 órára. Így tehát ha azon vonalon indulna el valaki, miszerint mindkét eszköz melegít… Nos, igaza van… Csak a „Miként?”, ami teljesen eltér!

Azt tudtad, hogy a műanyag flaska, amit beteszel a mikroba az is PET palacknak számít?

A PET, azaz polietilén-tereftalát tartalmaz benzolt, toluolt, xilolt és dioxinokat (amik ismert rákkeltő anyagok) Magas hőmérsékleten meg van a veszélye, hogy felszívódhatnak az ételben, italban, liquidben.

A hivatalos álláspont az, hogy a mikrohullámtól minden élő szervezetet óvni kell! Ha ebbe kicsit belegondolunk, jót biztos nem tesz! Ezen okból Svájcban és Franciaországban (és még számos országban) tilos reklámozni a mikrohullámú sütőket!

Kis érdekességek :

A mikro elviekben nem melegíti magát az edényt, csak az ételt. De ha túlmelegszik az edény, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem mikroba való és ki tudja milyen veszélynek teszed ki magad ezzel!

A természetben nincs ilyen intenzív mikrohullámú sugárzás, tehát az emberi szervezet szempontjából ez a hatás új. Az élővilágban az ember az, aki legrosszabbul alkalmazkodik az őt érő külső-belső hatásokhoz. Sok-sok generáció kell ahhoz is, hogy megszokjon valamit a genetikai rendszere!

Soha nem tettem mikroba liquidet! Kérlek légy Te is belátó!

Kategória: Közlemény

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content