Cikk felolvasása

Az összes Dvarw megfordult már nálam, az MTL RTA kimondottan sokáig volt meg. A DL is befigyelt alkalmanként. Hozzáteszem a K és az E is megvolt, de azok ugyebár más kategóriába tartoznak. A Dvarw, ma már jelenség. Ikonikus kazánná vált. Mindenki ismeri, és minden bizonnyal mindenki értesült már az új Dvarwról is, ami az FL jelzést viseli. Az FL rövidítés az angol „facelift” szóra utal, magyarul ráncfelvarrott. Hát igaz ami igaz, rengeteg dologban újultak meg a felújítható Dvarw-ok. Az MTL és a DL is egyaránt, de mivel én a szájból tüdőre felhasználás híve vagyok, így vásároltam egy klón (Coolvape) Dvarw MTL FL-t. Egy hete használom, nagy megelégedéssel! Most leírnám a használat közben tapasztaltakat.

Sokan nem szívelik a Dvarwot. Én elhiszem, ha azt mondod, hogy túlértékelt. Talán így is van. De szidni felesleges, mert ahhoz túl jó. Az biztos, hogy eddig mindegyikkel meg voltam 100%-kig elégedve. Nem azért veszek Dvarwot, hogy elmondhassam magamról, hogy Dvarwos vagyok. Azért veszek Dvarwot, mert a legalapabb, legminimalistább, legkönnyebben szerelhető, legkönnyebben szétszedhető, legkevesebb alaktrészt használó, legsokoldalúbb levegőzésű kazán evör. Egy minden igényt kielégítő termék. Az MTL és a DL is egyaránt. Eddig is szuper volt mindegyik. És ezt még tudták fokozni? Ámulok…

Már mikor a kezembe vettem külsőre is más volt mint az MTL RTA amit korábban használtam. Picit kisebb lett az egész tank. Ami jó, mert a szűkítés a deckre koncentrálódott leginkább.

Nekem ez jobban bejött, mint a sima MTL korábban. Mivel kisebb lett a deck, kevesebb hely marad benne miután megtekertük. Ami a levegőzés miatt kedvezőbb, így tekercsorientált lett. Ez ízben is észrevehető javulás, pedig a V1-el sem volt baj, mégis észrevehető a javulás. A felépítése nem változott, csak javult. Illetve egy valami változott, amire én is felkaptam a fejem, a fém kazánpalástot PEEK palástra cserélték. Ez elég érdekes és hasznos újítás!

A PEEK avagy Poliéter-éter-keton kazánpalást azért bizonyul hasznosnak, mert nem vezeti az áramot, hanem ezzel szemben szigetel. Így nem zárlatol le, ha hozzá ér a tekercs lába. Csupán minimálisan elmászik az ellenállás. A tekercs hője nem tesz benne kárt, mivel csak huzamosabb ideig nyílt lángba tartva kezd el csak olvadni, de azt is nagyon lassan teszi. És jól bírja a magas (nagyon magas) hőmérsékletet. Az olvadáspontja 343 celsius fok. Használat közben nem befolyásolta az ízt. Mivel lekerekített a PEEK palást felső pereme, és a kupak is lekerekített belül, így lágy az íz és a gőz is. Ahogy korábban az V1-nél, úgy itt is tapasztaltam, hogy ha szemfüles vagyok kiérzem az összes ízt a liquidemben, bármilyen keverék is legyen. A deckben lecsapódott pára nagyon minimális, de nem befolyásol semmit. Sok vattát nem igényel az a falatnyi hely, de a léellátása nagyon jó. Nem tesz meg sok utat a liquid a tekercsig, ami szintén az ízre van jó hatással. A kazánpalást felhelyezésénél arra figyelni kell, hogy a PEEK egyik oldalán van egy kis kulcshoz hasonlító bemarás, az minden esetben a pozitív oszlop felé nézzen. Máshogy a helyére sem lehet tenni, mivel a pozitív oszlop tövében van egy kis szigetelő, ami belóg a kazánpalásba. De ez nem gond, mert a kazánpaláston van egy bemarás, amibe pont bele illik a pozitív oszlop szigetelése. Ezt még nekem is szoknom kell, de nem tartom bosszantónak.

A csavar lefogatás jobb lett, kapott egy kis „peremet” az oszlop teteje, ahova a csavarok mennek. Így vastagabb huzal sem csusszan ki a csavar alól, a perem ott tartja. Számomra ez egy várva várt javítás, ami megkönnyíti, problémamentessé teszi a huzal lefogatását.

Többek között az egyik legjobb dolog ebben a tankban, hogy nagyon széles skálán mozog a levegőzése. Ráadásul az AFC levegőbetétet úgy is ki lehet cserélni, (vattacserekor, ha ügyes vagy) hogy benne marad a tekercs. Ami elég pozitív szerintem, ha mondjuk elméreteznénk egy tekercset. Három féle gravírozott AFC létezik hozzá, összesen 12db. 5db egy lyukú 0.8, 1.0, 1.2, 1.5, 2.0mm-es átmérővel. 4db két lyukú 0.8, 1.2, 1.5, 2.0mm-es átmérővel lyukanként. 3db három lyukú 0.6, 0.8, 1.0mm-es átmérővel lyukanként. Az eredeti Dvarw MTL FL-hez az 1.2mm-es single AFC jár gyárilag. A többi külön megvásárolható a KHW Mods, illetve a Maximum Smoke oldaláról. Viszont ami nincs fenn az oldalakon, az a 3×1.0mm-es AFC. De mivel nekem csak klónra futja, így van 3×1.0mm-esem is. Az AFC betétek segítségével nem kell a külső levegőállítóval vacakolni, mert nincs is, így nem állítódik el váratlan helyzetekben, ami egyébként szintén nagyon kényelmes megoldás.

Az AFC betétek.

Mondanom sem kell, a levegőzést mindenki saját magának szabályozza, az ohm-hoz és a huzal vastagságához mérve. Nekem a 2×1.5mm-es AFC lett olyan levegős MTL amit igazán szeretek, ehhez mérten tekertem bele 2mm-es magra 6 menet 0.32mm-es SS-t. 0.8 ohm körül sikerült maradni. A levegőbeömlés hibátlan, a tekercs megfelelően hűl, nem melegszik semmi. De persze a tekercstől is függ a megfelelő AFC kiválasztása.

Jobb élményt nyújt, mint ahogy kinéz.

Nos, akkor ez volt a deck. Teljesen rendben van mindent. Sőt, nagyon is passzentos. Ami jó is, és nem is. A PEEK kazánpalást kupakja eléggé ragaszkodó típus. Csak úgy tudtam levenni, illetve nem tudtam levenni… Ki kellett vennem a PEEK-et, majd belülről kitolni a kupakot. Első két alkalommal zavaró volt, de véleményem szerint szokható a dolog. Kevesebb menet van a decken és tartály csatlakozásánál, nem tart sokáig lecsavarni a decket. Ami nagyon is praktikus töltéskor, és elég hamar hozzá is lehet szokni, hogy nem kell sokáig tekerészni a decket lefele. Ez egy abszolút pozitív update!

A tankszekció nem sokban másabb mint a V1-é. A kémény rövidebb lett, és szebb is. Üvegpalástot is kapott, ami szuper. Nem marja meg semmilyen liquid. A drip tipen is kerekítettek, és az is kisebb lett. Az eredetin nem valószínű, de nekem klónom van, amin műanyag a drip tip. De szépen le van kerekítve, kényelmes használni. Még egy érdekesség, kapott az 510 csatlakozó egy „mecha” szigetelőt, ami azt a célt hivatott szolgálni, hogy biztonságosabb legyen mecha moddal használni a tankot.

Összességében a tank szuper! A gyártó az 510-től egészen a drip tipig mindent megújított. A ráncfelvarrás 100%-os, praktikus, és szemet gyönyörködtető. Az ízeket pazarul adja vissza, és gőzben sincs hiány! A tekerést könnyű lefogatni, könnyen izzik a tekercs. A levegőzése hibátlan, és hatalmas skálán lehet állítani. Gyorsabb megtölteni, és kényelmes is hogy rövidebb a menet. A kapacitása maradt 5ml, de persze lehet beszerezni 2ml és 3.5ml-es tankszekciót is. Mecházáshoz biztonságosabb. Ahogy az elődje, úgy ezt is pofon egyszerűen lehet atomjaira szedni. Ami a tisztán tartásához elengedhetetlen! Klón létére nálam kiválóan vizsgázott!

Klón, igen. Ez kb. 6-7.000ft, az eredeti 35.000ft. Ami a kazán velejárója volt még… Mivel nem akart szétjönni a tankszekció (a kémény és az alsó fém) így rengeteget feszegettem, csavargattam. Majd mikor már a véremet vette a menet, nagyduzzogva megkönyörült rajtam, és szétjött. A tisztításhoz számomra fontos, ha egyben marad párás marad az üvegpalást. Az AFC lefogató csavarja megvetemedett, csak fogóval rásegítve (fogóval fogtam a csavarhúzót) engedte el. Első szétszedésnél a PEEK tömítése megsérült, nem szakadt el, csak most ott van egy 1.5mm-es vékonyka darab ami tud lobogni ha ráfújok. Az egyik lefogató csavar nem volt teljesen betekerve, se ki, se be nem akart mozdulni. De pár perc imádkozás után kimászott a helyéről. De pont abba a lyukba egyik sem akart belecsavarodni. Kellett bambulnom 4 percig, mire feltűnt a fémforgács benne. Na de miután minden gondot elhárítottam (a kis lifegő O-ring darabot nem volt szívem levágni) egy rohadt jó kazánt kaptam! Ezt csak azért írom, hogy mindenki döntsön belátóan kitől vásárol. Ha az olcsóság a cél, akkor legyen nálad sebtapasz! Na de nem kedvet akartam szegni. Csak ez is hozzá tartozik a történethez. De tartom azt, hogy ez a kezdeti „balhék” ellenére is egy iszonyat szuper tank!

Vegyétek nyugodt szívvel!

Kategória: Közlemény

Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content