Cikk felolvasása

Az előző részben belemerültünk a tekerés és a vattázás nem is olyan rejtelmes világába. Ugye milyen izgalmas és nagyon jó hobbi? Mindig hoz magával egy kis új infót. Ezáltal mi is tudunk fejlődni. És a fejlődés mindig jó!

Ez a 10 részes cikksorozat leginkább a kezdőknek lesz segítségére, ugyanis valaki mindig kezdő valamiben. Ki a keverésben, ki a felújításban. De van, aki csak most próbálkozik az e-cigivel!

9. rész: Egy kicsit a keverésről és az erősségről

A keverés igazából nem igényel különösebb hozzáértést. Csak arra kell figyelni, hogy ha nagyon erős nikotinnal dolgozunk, akkor azért azzal vigyázni kell. 4 fő alkotóeleme van a liquidnek, nővényi glicerin, propilén-glikol, opcionálisan nikotin és aroma. Az alapot, azaz a növényi glicerint és a propilén-glikolt (továbbá PG és VG) az általunk kedvelt arányúan hígítjuk. Van aki a PG többletet, van aki a VG többletet kedveli. Ha összeöntöttük kellő arányban a PG-t és VG-t akkor alapos felrázás után hagyjuk 1 napot állni, a megfelelő viszkozitás miatt. Az alapot vagy nikotinosan vesszük (ez már nagyon ritka, lásd TPD) vagy boosterekkel együtt vesszük meg a mentes alapot (ez a mostani törvényes eljárás), vagy veszünk kicsit erősebb nikotinos alapot, majd azt hígítjuk. Nem nehéz hígítani, ha az egyik alap nullás, a másik pedig nikotinos akkor ugyanannyi mennyiség kell mindkettőből, hogy feleződjön az erősség. Vagy arányolva számolod ki vagy ott van a Boszorkánykonyha a weboldalon. Ami neked kényelmes azt alkalmazod. Ha elakadsz, segítünk!

Ha az alapunk rendben van jöhet az aromázás.

Minden aroma PG alapú, ezért ha keverünk, azt a PG-hez kell hozzá számolni.

Az, hogy hány százalékban hígítjuk az aromákat az már ízlésfüggő. Az átlag 10%-ban hígít majdnem mindent. De persze ettől elszabad térni, sőt! Mondhatni kötelező eltérni, hisz a keverés is hobbi, élvezet, kísérletezés. És persze lehet, hogy pont Neked lesz az a 10% vagy kevés, vagy sok.

Ha pl. 100ml liquidet szeretnénk, 10%-os hígításban, akkor 90ml alapléhez adunk 10ml aromát. Sokan úgy csinálják, hogy vesznek 100ml alaplevet, tesznek hozzá 10ml aromát, és lesz amilyen lesz. Persze így is lehet, de az már akkor nem 10%-os, és eléggé hanyagnak tűnő megoldás. No de ennek nagy vonalakban ez a menete.

Az érlelés nagyon fontos, kár kihagyni vagy megrövidíteni, az íz később jobb lesz. Az érlelési idő akár ízenként is változhat. A másik ami fontos, az a szellőztetés. Ha sima flaskába keverünk, akkor az érlelési idő alatt naponta minimum 3x ajánlott jó alaposan összerázni, majd levenni a flaskáról a kupakot és/vagy cseppentőt és hagyni kell szellőzni 20-30 percig. Ez azért kell, mert a liquid érés közben gázokat termel, amitől csípőssé válhat a liquidünk, minél erősebb a nikotin benne, annál csípősebb lesz, ha nem szellőztetjük.

Melegítős keverő esetében a több óra hosszán át kevert liquidbe a keverés utolsó perceiben ajánlatos hozzáadni a nikotint, így nem veszt az erősségből meleg hatására. Ha levettük a keverőről a liquidet amint kihűlt már gőzölhető is.

Egy naaagyon kicsit a nikotinerősségről.

Egyéni, sok éves tapasztalások következnek. A mai kínálatot alapul véve, és a mostani felhasználási szokásokat tekintve, bőven eltérhetnek a lentebb írtak. De ha valaki mégis alap szettel kezdene, és lépcsőzetesen szeretne haladni, akkor kérem gondolja át amit most fog olvasni!

Kezdjük az elején. A cigaretta dobozán feltüntetett nikotin mennyiséget 30-al megszorozva megkapjuk az esélyes liquid erősségünket. Én személy szerint kék Szofi-t szívtam dobozos cigiből, aminek 0,7% a nikotintartalma. Tehát 0,7×30 = 21! Nekem 21mg-os e-liquidet kellett vennem az átszokáshoz. Amit természetesen meg is tettem mikor átszoktam, vettem hozzá egy nagyon alap Evod USB márkájú ketyerét is, BVC porlasztóval. Ez azért is lényeges, mert abban az alap e-cigiben nem ütött akkorát a 21mg-os USA mix, mivel a tank kifejezetten szájból tüdőre való használatra találták ki. 1.6-os porlasztóval, kevés levegővel, tökéletes volt, pótolta a nikotinéhségemet.

Majd vettünk egy VTC minit, Subtank minivel. Ez azért lényeges, mert a tank kialakítása (porlasztó ohm értéke, etetőlyukak nagysága. A tank kéményének szélessége, a levegőbeömlő nagysága) miatt itt már brutális volt a 21mg. 2 napon belül meg is volt az első nikotinmérgezésem! Ezért leváltottam 18mg-ra.

Ez a régi 30-as szorzó MTL tankokra vonatkozik. DL tankoknál 15-ös szorzót alkalmaznék, utóbbi egyéni vélemény. Eleve ugye több fér a tüdőnkbe, ami hígítatlanul kerül be. Ezt értsd úgy, hogy MTL esetén a szádból a tüdődbe veszel egy plusz levegőt, amivel hígul a gőz, ezáltal az erősség is gyengül. DL tankokat használva viszont sokkal több kerül a tüdőnkbe, illetve nincs az a plusz egy lélegzetvétel. Így a 21mg igazi lórúgás, 3 lótól egyszerre! Tehát ha egyből tüdőre kapós tankot vettem volna, akkor 10,5mg-os liquid kellett volna, de mivel olyan nincs csak 9mg ill. 12mg így vennék mindkettőből, majd összeönteném, az pont 10,5mg.

Itt ért véget az egyéni tapasztalatom. Okuljatok belőle! Remélem alapul szolgálhat a helyes nikotinerősség kiválasztásában! NEM arra bíztatlak hogy 21mg-ost vegyél, csak arra próbáltam célozni hogy Te is járhatsz így ha nem vagy körültekintő!

Az a 10.5mg úgy jön ki, hogy van a 9mg, összeöntöm mennyiségileg ugyanannyi 12mg-ossal. Na de most figyelj! 12-9=3, jól figyelj! Mivel két féléről van szó, így a 9 hígítja a 12őt, a 12 pedig felerősíti a 9et, mégpedig úgy, hogy a két szám különbözete, ami a 3, feleződik! Azért feleződik a különbözet, mert felöntöttük egyiket a másikkal! Tehát a 3-ból lesz 1.5! Amit a 9hez hozzáadunk, a 12ből pedig kivonunk! Ez így 10.5! Remélem érthető, mert ezt sajnos ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni.

De mi van akkor, ha rosszat veszünk? A jobbik eset, ha gyengébbet kapunk annál mint amit igényelne a szervezetünk. Ilyenkor vagy veszel eggyel erősebbet vagy többször használod, hogy meglegyen a szükséges nikotin mennyiség. De ott van a másik véglet, ha túl sok a nikotin, és az avatatlan ember ezt a kaparó, tüdőszaggató érzést normálisnak véli. Pedig nem az, nagyon nem az! A számunkra normális nikotin mennyiség nem kapar, nem érzed úgy mintha ráültek volna a mellkasodra, a megfelelő nikotin mennyiségnél igazából nem érzel semmit, csupán megszűnik a sóvárgás a cigi után! Egy idő után persze érezheted soknak a korábban pont megfelelő nikotin mennyiséget, de ez hosszú hónapok után következik csak be. Illetve függ attól, mennyit használod az e-cigidet. Na meg persze hogy milyen szetted van. Attól is sok függ!

Akinek szinte egész nap a szájában lóg, az hamarabb elér arra a pontra, mikor kicsit soknak érzi vagy azon kapja magát, hogy nem hiányzik az e-cigije. Ez nem teljes leszokás, csupán van a szervezetedben annyi nikotin hogy pont elég. Van aki túltolja a nikotint, akár akaratlanul. Többen vannak akik úgy használnak jóval erősebb nikotin mennyiségű liquid-et, hogy azt hiszik az a normális ha kapar, mert a cigaretta is kapart. Na de ez ugye nem cigaretta, a liquidnek nem kell kaparnia! A felszívódása is más. Ebből előbb utóbb nikotinmérgezés lesz! De ez is emberfüggő. A férfiaknál ritkább, de azért előfordul. Ha figyelsz a jelekre, akkor időben tudsz megfelelően cselekedni! A kezdeti jelek: fejfájás, nehézlégzés, kicsit rosszabb esetben társulhat mellkasi fájdalom is. Ilyenkor még abszolút kezelhető és menthető a helyzet. Először is tedd le a szettedet 1-2 órára, majd cseréld le a liquidedet gyengébbre. Ha elfeledkezel róla és jobban leszel, beleszívsz akkor ismét kezdődik minden elölről. Így hát csak óvatosan! Sok folyadékot fogyassz!

Ha a fentiekhez társul gyomor fájdalom, hányinger akkor már baromi szarul lehetsz! De semmiképp ne pánikolj! Amúgy is sokkal fontosabb a pánik helyett a jó problémamegoldó képesség. Én ilyenkor már a wc mellett állva várom a megváltást! Jobb úgysem lesz, hát legyen végre vége! Készülj a legrosszabbakra! Szerencsére ritka az, akit pont egyszerre kapott el a hasmenés és a hányás is. A sorrend változó, de nem lehet elkerülni egyiket sem! Ha túl vagy rajta és kicsit összekapartad magad, csapj a hónaljad alá egy 1.5 literes ásványvizet, és sétálj egy nagyot. Hidd el, nagyon jól fog esni. Itt gondolom nem kell leírnom, hogy ezek után válts gyengébbre.

De ne csak ilyenkor fogyassz sok folyadékot, a liquid dehidratáló hatású! (Igen, a sör is folyadék!)

És mivel ez elég komoly dolog, a megfelelő nikotinerősség kiválasztását nagyban befolyásolja hogy mennyit dohányoztál, és hogy milyen szettel kezdesz!

Bízz bennem! 5 és fél év vapelés alatt 9x volt nikotinmérgezésem!


Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content