Cikk felolvasása

Az előző részben leírtam a modok módjait, aki esetleg teljesen a nulláról kezdené a vapelést, az most megtudhatta, hogy nem is olyan bonyolult egy modot használni. És nem mellesleg sokkal praktikusabb ha állítható a modunk mintha nem.

Ez a 10 részes cikksorozat leginkább a kezdőknek lesz segítségére, ugyanis valaki mindig kezdő valamiben. Ki a keverésben, ki a felújításban. De van, aki csak most próbálkozik az e-cigivel!

7. rész: Mod és Tank típusok

Modok

Mod és mod között is van különbség, leginkább a funkcionalitásban ütköznek ki ezek a különbségek. Most tegyük félre a kinézetet.

VV mod

Bizonyos típusokon csak az akku kimeneti feszültségét tudjuk állítani voltban. 3.2volt a minimum, 4.2volt a maximum. E két érték között tudjuk szabályozni a modunkat. De van olyan típus aminek kijelzőjén látjuk az állítható volt értéket, de ez már egy nem igazán elterjedt kategória. Mindkét esetben az akku kimeneti feszültsége a mérvadó.

Vape Pen

A fent említett VV mod nem állítható változata, mindig fix 4.2 voltot vesz ki az akkuból. Ezekkel nem kell sokat foglalkozni, feltöltöd liquiddel és mehetsz is.

VW mod

Ezen a fajtán már kb mindent tudsz állítgatni. Kijelzés is van, így látod is mit csinálsz. Ha valaki szeret molyolni, finomhangolni, akkor egy VW modot szerezzen be. A modon lévő módokról az előző részben olvashattatok!

Mechanikus mod

Ebben semmi nincs! Ez csak egy cső, ritkán box mod alakú. Annyi van, hogy ha beleraksz egy akkut, majd megnyomod a talpkapcsolót azzal zárod az áramkört, így az akku teljes maximális erejét rázúdítja a fűtőszálra. A mecházástól nincs feljebb, ez az igazi profi szint! De nem csak gyakorlati, hanem elméleti tudás is szükséges a biztonságos használathoz!

Félmechanikus mod

Ugyan azt tudja, és produkálja mint a sima mechanikus mod, csak ebben van zárlat és túlmerülés elleni védelem.

Acrohm Fush félmecha.

Sqounker

Ez egy olyan box mod, ami kétakkusnak néz ki, de az egyik akku helyett egy palack van benn, 8ml -esek szoktak lenni általában, de ez típusfüggő. Ha megnyomod a palackot egy kis csövön keresztül feljuttatja a liquidet a tekercsre. Ehhez elengedhetetlen egy BF (botom feeder, azaz alulról etethető) RDA (Rebuildable Dripping Atomizer, azaz dripper, avagy kóstolókazán). Egy BF RDA akkor lesz BF, ha lyukas a középérintkezője, azaz BF pines.  Így megússzuk az állandó csepegtetést.

POD

Ez még viszonylag új dolog. Lényegében ezt erős dohányosoknak találták ki, egy az egyben cigaretta élmény, vagyis az volt, ma már valami más! Nikotin sóval pedig tudunk bevinni olyan erős nikotint mint a ciginél, viszont nem kapar ha nikotin sóval használjuk. A POD-okba jóval erősebb nikotinos liquid szükséges mint bármelyik másik tankba. Persze mostanában már ez a termék is jóval maga előtt jár! Hisz oké, hogy már újratölthetősek is a POD-ok, de hogy RBA, meg cserélhető akku, meg kijelző….. Sok ez, szerintem! Egy POD vagy vákuumkapcsolós vagy kicsit modernebb és egy db tűzgombos, és maximum újratölthető. Ennyi lenne egy POD! Persze a mostaniak is jók, csak erősen túl vannak misztifikálva. De ez egyéni vélemény. Kétféle POD rendszer létezik, a zárt amit nem tudsz tölteni (a Juul is ilyen) és a nyitott amit fel tudsz tölteni az ízlésednek megfelelő liquiddel, vagy nikotinsó alapú liquiddel. Lehet kész niksós liquidet is kapni.

Tankok

A tank a nem mindegy. A modok ugyanazt tudják és nyújtják, de a felhasználási módunkról a tankok árulkodnak. Az MTL-t és a DL-t már korábban kitárgyaltuk. De a tanktípusokat még nem.

RBA (ReBuildable Atomizer)

Ezt érdemesnek éreztem megemlíteni, ugyanis a porlasztós tankok többségéhez kapható RBA fej is. Ezzel megszűnik a pánikszerű porlasztó rendelgetés. Ezt nyugodtan nevezhetjük kakukktojásnak, hisz a porlasztós tankokhoz is, és az RTA-khoz is kötődik.

RTA (Rebuildable Tank Atomizer)

Ezek a felújítható tankok. Az RTA-kba Te magad készíted a tekerést és Te is vattázod be. Javaslom a kezdő felújítók számára, hogy szerezzenek be pár előregyártott coil-t is, a biztonság kedvéért. És ha elfogadtok egy jó tanácsot, a porlasztós tankot ne tedd messze amíg bele nem jössz a felújításba.

RDA (Rebuildable Dripper Atomizer)

Ezek a dripperek avagy kóstolókazánok. Pár éve még csak kóstolásra használtuk az RDA-nkat. De ma már egy külön stílust képvisel a vaperek körében.

RSA (Rebuildable Sqounk Atomizer)

Az alulról etethető, azaz bottom feeder RDA-k is kaptak egy külön besorolást. Ezeket Sqounkereken használjuk.

RDTA (Rebuildable Dripper Tank Atomizer)

Ezek pedig az úgynevezett tartályos dripperek. A sqounk elött élték virágkorukat. Tulajdonképp egy RDA finomságát ötvözték egy tank űrtartalmával. Felül van a fűtőszál, mintha egy RDA-t néznénk felülről, a vattát pedig hosszan belógatva a tartályba viszi fel a liquidet a tekercshez.

A porlasztós tankokat direkt hagytam ki, úgy gondolom azzal minden kezdő találkozik. Nem kell őket bemutatni. Amelyik típus „R” betűvel kezdődik az mind felújítható.


Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content