Cikk felolvasása

Biztos van közületek olyan, aki előszeretettel rendel Kínából mindenféle e-cigis cuccot. Elég olcsón lehet hozzájutni mindenhez. De pont azért mert nem magyar shopból való. Azon nincs 27% ÁFA, és az extra szállítási költség, hogy minél hamarabb a boltban lehessen az áru. Na meg, hogy a boltnak is megérje, kell egy kis hasznot is rárakni. De ez természetes, hisz nekik ki kell fizetni a helybérlést, az alkalmazottat ha van, no meg, hát meg is kell élni ebből. És kell némi forgótőke is. Na de ez itthon volt. Most már maradt Kína, mert ma Magyarországon sajnos el vannak a shoposok lehetetlenítve.

Ha bevállalod a Kínából való rendelést azt tudnod kell, hogy nem 2 nap mire ideér. Sokszor nem is 2 hét, hanem több. Akkor lehet kevesebb, ha Európai raktárból rendelsz, de az meg nem minden webshopnak van és az sem garancia arra, hogy 1 héten belül megkapod, mivel a Magyar Posta szereti szivatni a népet. De nyugtasson a gondolat, hogy nem csak a Vaperek csomagjaira ülnek rá, hanem mindenkiére. Ha beér az országba a csomagod, még nagyjából egy hét, mire kiviszi a postás. Az tévedés, hogy csak találomra röntgenezik meg a csomagokat. Mindegyiket megröntgenezik, csak annyiból szerencsénk van, hogy nem nagyon tudják forma alapján beazonosítani a termékeket. De amit be tudnak, annak bizony utána néznek. És ez nagyon lelassítja a folyamatot. Ha ez nem lenne elég, néha ráengedik a drogkereső kutyákat is, azok meg jól összemásszák a csomagokat a cuki kis tappancsaikkal.

Ha egy mód van rá, ne tetess minden holmit egy csomagba. Ugyanis, ha nagy a csomagod azonnal azt fogják feltételezni, hogy értékes (ami amúgy általában igaz is) ezért elindítják a vámeljárást. Ami annyiból áll, hogy ha megadtad a rendeléskor a telefonszámodat, akkor kapni fogsz egy SMS-t a Magyar Postától, amiben közlik, hogy egy bizonyos ragszámú csomagodat vámeljárás alá helyezték. Ekkor a vámáru nyilatkozat már úton van feléd, ami jó pár nap mire odaér. Ha kitöltöd, visszaküldöd a bekért papírokkal együtt az nagyon sokáig tart. Ők is levélben fognak válaszolni, ez hetekig is eltarthat. Ezért semmiképp ne állj le velük levelezni! Akkor tudsz segíteni magadon és akkor tudod gyorsítani a folyamatot, ha letöltöd a posta honlapjáról a vámáru nyilatkozatot (ugyanazt küldik), kinyomtatod, kitöltöd szépen, tisztességesen (ha szándékosan mást írsz be, abból adódhatnak komoly gondok). Azt az e-mail-t is nyomtasd ki amit a weboldal küldött a visszaigazolásról, és a PayPal számlát se felejtsd el, az igazolja, hogy Te azt valóban kifizetted, ergó a Tiéd.

Ha ezek megvannak és visszaküldted e-mail-ben, akkor az nagy átlagban egy-két héten belül rendeződik és elindul a csomagod, feléd. Mikor kiviszi a postás akkor kell fizetned a postásnak készpénzben az ÁFA összegét és a vámeljárás díját, ami ha jól tudom már elérte a 3500 forintot.

Ha 22 euró alatti érték lapul a csomagodban, de mégis elindult a vámeljárás akkor javaslom, hogy kérd a költségmentességet. Ugyanis addig vámmentes a rendelt termék. Ez a 22 euró azért annyi, mert ha megterhelik 27% ÁFA-val és még ráterhelik a 3500 forintos vámeljárási díjat akkor majdnem ott vagy, hogy kétszer vetted meg a terméket. Szerény véleményem szerint ezt nem kell jófejségnek tekinteni a posta részéről, csak nem akarnak ilyen durván (nyilvánosan) lehúzni embereket?!

Na de a lényeg, az előbb említett vámmentesség úgy működik, hogy ha a weboldal visszaigazolásával és a PayPal számlával tudod igazolni, hogy valóban nem fizettél postaszolgáltatással együtt 22 eurónál többet a holmidért, de mégis megindult a vámeljárás akkor a vámáru nyilatkozat mellé csatold a kérelmet amit kicsit lejjebb olvashatsz. Másold át egy üres Word dokumentumba, nyomtasd ki és értelemszerűen töltsd ki. Mindenképp ki kell nyomtatnod, mert alá kell írnod.

Az aktuális vámhatárt az adott hónapra, mindig az előző hónap 3. szerdájának az árfolyama határozza meg. Így ha kérvényezed a vámmentességet, mert nem fizettél postaköltséggel együtt 22 eurót a csomagodért, akkor az árfolyam részt javítsd át, no meg a dátumot a lentebbi kérelemre.

Tisztelt Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Kicserélő Központ!

A …………………… postai azonosítószámú, …………….. névre szóló ………………… országból rendelt csomag értéke szállítási költséggel együtt ……………., mely összeget a csatoltan megküldött PayPal/ banki igazolással igazolok. 
Ez az összeg alatta marad a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény alapján számított vámteher mentességi határnak, mely 2018 februárban jelenleg: 45,69 USD
A hivatkozott jogszabály 162.§. (5) bekezdése kimondja:
“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.”
A fentiek alapján kérem, hogy a …………………… postai azonosítószámú csomag vámkezelését, vámteher felszámítását mellőzni szíveskedjenek.

Tisztelettel

dátum, aláírás

A szóban forgó kérelem! Másold át egy üres Word-be és nyomtasd ki! Formázni szükséges!

Tördelni lehet, szerkeszteni kell a pontozott vonalakon, de a tartalmán NE változtass!

Viszont sajnos ennek is vége szakad 2021. január 1-jétől. Egy ideje tudtuk már, ugyanis úgy határoztak, hogy 2021. január 1-je után minden csomagra köteles a vevő Áfa-t fizetni, ha az beér Magyarországra. Az alsó értékhatárt eltörlik! Így ez a kérelem is már csak addig él de remélem, változik majd a helyzet.


Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content