Cikk felolvasása

Ha jól emlékszem, akkor az első számú gyorstalpalóban nem volt szó huzalokról és a huzalok tulajdonságairól. Úgy gondolom ez is emberfüggő, hogy ki milyen huzalfajta mellett dönt. Más-más tulajdonságú huzalokról van szó, így nem mindegyik fog megfelelni a személyes igényeinknek, szokásainknak. Mindenkinek más jön be, ez is egyéni ízlés kérdése. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tankodtól is függ, hogy mivel tud megfelelően működni. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy lehet még nem tudsz róla, de allergiás lehetsz egy új huzalra amit épp ki akarsz próbálni. Ez sajnos mindig benne van a pakliban!

Amiket most fogtok olvasni az mind a szálhuzal formátumra értendő. A leírt tapasztalataim, illetve a tulajdonságok ugyan ilyen anyagú huzalból készült claptonnál változhat!

Kanthal A1

Szerintem simán lehet rá mondani, hogy „őshuzal”. Mindenki ezt ajánlotta mikor átnyargaltam az RTA-k világába. Elég nagy az ellenállása, így tökéletesen hozta azt az igazi cigi élményt. Szűk levegőzésű tankokban használtam, de a kanthalnak olyan magas az ellenállása hogy 1.5-1.8 ohm körülit tudtam tekerni belőle (ilyen ellenállású porlasztókhoz voltam szokva), de sok levegőt nem igényelt, mert olyan lassan izzott, hogy hamar lehűlt akár egy 1mm-es lyukon keresztül is. Ezután amint kipróbáltam az SS-t, a kanthalt el is felejtettem, csak akkor jöttem rá mennyire fém ízű számomra.

A kanthalt egy vas-króm-allumínium ötvözet. Jobban lehet terhelni mint a többi huzalt, bírja a hőt. Magasabb az ellenállása. Oxidáció során sem roncsolódik maga az anyag. Kisebb fajsúlya miatt több tekercs esetén sem érezzük nehezebbnek, akár a tank súlyához számoljuk hozzá, akár önmagában a tekercsek súlyát vesszük alapul. TC-re nem alkalmas!

Nichrome

Ez a fajta huzal személyes kedvencem. Már egy ideje csak ezt használom, szerintem a legjobb ízeket hozza. Lágy, bár ez aromafüggő is, de minden íz kiérezhető ami az aromában van. Ez a huzal gyorsabban izzik, (még az SS-nél is) nem mindegy milyen kazánba tesszük. A tapasztalataim szerint a legjobb, ha két oldalról kapja a levegőt. Viszont az izzítás során vigyázni kell, 2-3 rövid izzításnál többet nem érdemes, mert szétég maga a huzal, rossz íze lesz. 2-3 rövid izzítás után kék színben pompázik a huzal, akkor a legjobb.

Nikkel-króm ötvözetek csoportjába tartozik, ahogy a Ni60, Ni70, Ni80 (ez a legnépszerűbb), Ni90 is. A számok az ötvözetek neveiben a nikkel tartalmat jelöli. Ezüstszürke, csillogó, fémes fényű, nem oxidálódik. Viszonylag nagy az ellenállása az SS-hez képest, viszont alacsonyabb, mint a kanthalnál megszokott. Jól tartja az alakját tekercs formájában.  Érdemes alacsony watton leégetni, mert az olvadáspontja is alacsony. A nikkel allergiában szenvedőknek ajánlatos kerülni ezt a fajta huzalt. TC-re nem alkalmas!

Stainless steel 316L (TCR 88-92)

A kanthal után ez jött nálam a felhasználási sorrendben. Nem rossz, meg voltam vele elégedve. A rugalmassága elég nagy skálán mozog, minél vékonyabb annál nehezebb vele bánni. Az SS-t nem mindegy honnan és mennyiért vesszük. Befolyásolja az ízélményt a huzal tisztasága. Az SS esetében tökéletesen igaz az a mondás, miszerint „olcsó húsnak híg a leve”. Viszonylag hamar elhasználódik az SS-ből készült tekerés. Ennek a huzalnak is a hasznára válik, ha jól tud hűlni, ha két oldalról kapja a levegőt, azt „szereti”.

Rozsdamentes acél, 10.5%-ka króm (ha több a króm benne, az kerülendő). SS-el kis ellenállást tudunk elérni kevés huzal felhasználásával, ha több huzalt használunk nő az ellenállás. Kicsi a hőtehetetlensége, ezért jól reagál a hírtelen hőmérsékletváltozásra. Házi clapton készítésnél jól alkalmazkodik más típusú huzalokhoz. Alkalmas TC és VW mődusokban való használathoz is. Allergia esetén ez is kerülendő.

Titanium (TCR 366)

Nekem személyes tapasztalatom nincs a titán huzallal, mert valahogy sosem sikerült hozzájutnom. Pedig érdekelt volna, mit bír. Ugyanis hallomásból tudom, hogy ez a huzal bírja a legtovább az összes huzal közül, ám mivel elég veszélyes is tud lenni, sokan inkább le akartak beszélni a használatáról.

Tiszta titánból áll, csak és kizárólag TC módban szabad használni! Hevítve mérgező titán-dioxidot szabadíthat fel 648 ℃ (1200 ℉) felett. Ugyanúgy, mint a magnézium esetén, ha a titán meggyullad, rendkívül nehéz oltani.  TC módban nem kell aggódnod az égés vagy a titán-dioxid mérgezés miatt. Titán huzalt nem izzítunk! Könnyű vele dolgozni, de a veszélyessége miatt nehéz lehet beszerezni.

Ni200 (TCR 600-620)

Talán a legjobb TC huzal amit valaha próbáltam. Picit macerás a tekerése, de nem lehetetlen, viszont az íz élmény személy szerint minden bosszúságért kárpótolt.

A Ni200 azaz nikkel huzal általában tiszta nikkel, de minimum 99.6%-kos tisztaságú. A nikkel huzal volt az első huzal, amelyet TC módban használtak, és ez volt az első huzal, amelyet watt üzemmódban nem lehet használni. Két nagy hátránya van a Ni200-nak. A nikkel huzal puha, és nehéz lehet egyenletes tekercsekké formálni. A tekercsek az izzítás során könnyen deformálódhatnak. Ennek ellenére ez a legnépszerűbb TC huzal. Nikkel érzékenyek kerüljék!

Még annyit hozzátennék, hogy szerintem egyik huzalnak sem tesz jót, ha sokszor izzítjuk szárazon. Könnyen az íz rovására mehet, ugyanis ha túl sokszor izzítod le a tekercset könnyen szétégetheted a huzal felső rétegét, és mivel leizzítás közben nem halad át rajta úgy a levegő, mint a tankban használat közben, így szinte nem is hűl. Azzal csak rontasz a helyzeten, ha egymás után rögtön izzítasz. A 2-3 rövid izzítás között nem árt várni 1 percet.

A leizzítás azért kell, mert sokan összefogdozták a huzalt mire hozzád kerül, így kerülhetett rá kosz, zsír, hámréteg, de bármi más is. Sokan azt hinnénk, hogy majd a tankban használat közben az első izzításkor leégetik róla a sok koszt, ez részben így is van, de sajnos abból a koszból kerül a vattára is, amiből már nem igazán lehet kiszedni az a „furcsa” ízt.


Kinga

Hobbiblogger, 6 éve vaperina, 31 éves, 130 év élettapasztalattal. Több vagyok mint amilyennek az átlag gondol! Szeretem a humort. Sokan nem értékelik a humoromat, ha kevesebb lenne az önbizalmam azt hinném nem vagyok vicces! Ha tetszenek az írásaim és szeretnél támogatni a további munkában vagy csak szimplán kapcsolatba szeretnél lépni velem, használd az itt lévő gombok egyikét!

Skip to content